FOTO: Uspješno hvatanje zlocinaca u Valbandonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trodnevna simulacijska vježba u cetvrtak je u valbandonskoj Uslužnoj jedinici MUP-a okoncana atraktivnim simuliranjem uhicenja nekoliko pocinitelja, što je ucinila specijalna policija MUP-a korištenjem helikoptera.

Vježba se proteklih dana provodila fingiranjem postupanja jedinica za koordinaciju službi za provedbu zakona na razini triju država: Hrvatske, Crne Gore i Austrije, i dio je IPA regionalnog projekta DET- ILECUS II, koji financira Europska unija.

Nacelnik Odjela za medunarodnu policijsku suradnju Marijo Rošic iz Uprave kriminalisticke policije istaknuo je da je cilj simulacijske vježbe uskladivanje Hrvatske sa standardima EU-a.

- Smisao je povecanje standarda u medunarodnoj policijskoj razmjeni podataka. U ovoj aktivnosti simulirali smo komplicirani slucaj u kojem je trebalo ukljuciti ne samo medunarodne jedinice za razmjenu policijskih podataka nego se i nacionalno koordinirati. Bilo je realnih, ali i puno gorih situacija od ove, rekao je Rošic.

Naglasio je da ce rezultati biti prezentirani i analizirani na medunarodnoj razini. Potrebno je, dodao je, simulirati aktivnosti koje ce ulaskom Hrvatske u schengenski prostor postati cesta pojava jer stupanjem Hrvatske u EU naša granica na istoku postaje ujedno i granica Unije.

Zadovoljan vježbom bio je i zamjenik glavnog ravnatelja austrijske policije Franz Lang koji je rekao da ovo nije prva zajednicka akcija prekogranicne suradnje, a u buducnosti ce ih biti još.

- Pokazali ste izvrsnu taktiku policijskog rada, završili ste akciju u cetiri minute. Vrlo je važno da se hrvatska policija aktivira u medunarodnoj suradnji i pomaže u edukaciji policije u jugoistocnoj Europi, rekao je Lang.


Podijeli: Facebook Twiter