FOTO: Uredena Vila Maria ceka svoje korisnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tocno prije šest godina prvi put je objavljena vijest o završetku radova na novom Domu za psihicki bolesne odrasle osobe Vila Maria u Boškarici. Primopredaja se ocekivala odmah nakon posljednjeg nadzora ustanove u koju je utrošeno nevjerojatnih 45 milijuna kuna. Medutim, na to je trebalo cekati cak šest godina. I to zbog mnogobrojnih nedostataka - umivaonici bez odvoda, pogrešan nagib kupaonskih plocica, preuska vrata na dizalima za invalidska kolica, kvarovi na kotlovima za grijanje i drugih.

Nedostaci su sada otklonjeni i u srijedu smo u društvu nove ravnateljice Vesne Sperath prvi put snimili unutrašnjost novog doma.

Kapacitet za 195 osoba


Ono što se najviše primijeti jest prozracnost i svjetlost, koje daju unutrašnjosti poseban ugodaj. K tome, pomnim odabirom boja prostor se cini još ugodnijim, gotovo obiteljskim. Novi dom kapaciteta je 195 osoba u sobama s jednim, dva ili tri kreveta. Podijeljen je zapravo u dva dijela - dio stare zgrade Boškarica i onaj novoizgradeni. Stari dio predviden je za 20 korisnika koji su donekle samostalni i ondje se nalaze iskljucivo dvokrevetne sobe.

U novom dijelu svaka soba ima svoj sanitarni cvor, a dnevni boravak je zajednicki. Dom ima tri etaže i svaka od njih ima veliki dnevni boravak s cajnom kuhinjom, prostoriju za posjetitelje i ogromnu zajednicku terasu. Na prvoj etaži korisnicima je uz to na raspolaganju kafic, frizerski salon i kapelica Gospe od Zdravlja, a ondje se nalazi i zajednicka blagovaonica. Na toj su etaži i uredi socijalnog radnika i psihologa.



U prizemlju se nalazi prostor za radnu terapiju, polivalentna dvorana te prostorije za osoblje. Inace, Vila Maria, uz razne zamjene, broji 84 djelatnika, od kojih cak osam cistacica.

Lažne ptice tjeraju prave s fasade

- Novi dom je zaista lijep i funkcionalan nakon što su otklonjeni svi nedostaci. Korisnici se vesele preseljenju, iako se pojedinci malo boje jer ne vole promjene. No, vjerujem da ce sve biti u redu, rekla je Sperath. Napomenula je da je u principu sve spremno za preseljenje koje je dijelom vec i u tijeku, uredeno je cak i dvorište, a ostale su tek sitnice koje treba donijeti. Zahvalila je pritom Pulaprometu, pulskoj Hitnoj medicinskoj pomoci, bolnici i Puljanki te svima onima koji su im izašli ususret i omogucili besplatan prijevoz korisnika.

- Jedini problemcic imamo s pticama, žunama koje nam nacinju fasadu i stvaraju velike rupe. Nažalost, izvodac radova pri odabiru materijala nije o tome vodio racuna, iako je to trebao znati. Radi se o uobicajenoj pojavi na objektima koji su izgradeni u šumi, rekla je Sperath. Dodala je da su zbog toga na fasadu postavili lažne ptice koje oponašaju zvukove vrste od koje žune bježe. Ipak, rekla je, to ne funkcionira najbolje pa trenutno traže drugo rješenje.

Dogradnju i adaptaciju financirali su Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Grad Pula i Istarska županija. Nakon svega, svi se nadaju da ce preseljenje korisnika uspješno privesti kraju. (Nera SOFTIC, snimio Saša MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter