FOTO: Uce graditi suhozid i obnavljati kažune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"One koji su gradili ovaj suhozid više ne bole zubi," rekao nam je u šali, ukazujuci na duboku starost gradnje, vodnjanski obrtnik Odino Fioranti, voditelj radionica obnove kažuna i suhozida u sklopu šeste akcije "Moj kažun - La mia casita" koja se ove godine održava na lokaciji Santolina - Sv. Toma na Vodnjanštini.

Naglasak ovogodišnje akcije je na edukaciji djece, kako bi se svijest o ocuvanju ove vrijedne kulturne baštine prenijela novim generacijama, tako petkom organizirano dolaze predškolci i ucenici iz cijele Istre pa ih je dosad, od 11. svibnja kad je zapocela akcija, vec dvjestotinjak obišlo zašticeni krajolik sjeverozapadne Vodnjanštine.

Dolaze iz Pule, Vodnjana, Tinjana, Sv. Petra u Šumi te se, kao i studenti i umirovljenici, u ugodnoj vožnji vlakicem uz pratnju turistickog vodica dive kažunima i nepreglednim nizovima suhozida koji se pružaju cijelim krajolikom sjeverozapadne Vodnjanštine.

Radionice su besplatne i na njih se može doci bez najave pa nije iznenadujuce da za njih vlada velik interes. U subotu poslijepodne bilo je stotinjak zainteresiranih, a nekoliko je entuzijasta podrucje obilazilo pješice radoznalo gledajuci kako iz ruševina nastaju novi suhozidi i kažuni.

Tijekom akcije bit ce obnovljeno ukupno pet kažuna i oko 200 metara suhozida. Na radionice dolaze znalci, ali i ljudi koji nikad nisu vidjeli kažun, pa su one i svojevrsna turisticka atrakcija o kojoj se proculo i izvan Istre. "Ucenici" pozorno slušaju o povijesti, a zatim navlace rukavice kako bi prionuli slaganju kamenja poštujuci pravila suhozidne gradnje. (Piše Petra LUKEŽ, Snimio Danilo MEMEDOVIC)

CIJELA REPORTAŽA U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter