FOTO: U Sv. Ivanu privatizirali i nagrdili plaže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zidici, stepenice, rampe, portuni i visoke ograde, kamene terase i platoi za suncanje te natpisi na hrvatskom i(li) slovenskom jeziku da je prolaz zabranjen, jer se radi o privatnom vlasništvu, samo su neki od divljih objekata izgradenih na plaži u malom naselju Sv. Ivan kod Umaga.

Na uzurpaciju pomorskog dobra i privatiziranje plaža, koji su vrlo cesti na Umaštini, upozorio je IDS-ov vijecnik Denis Muminovic, koji je dobio dojavu mještana i tražio da Grad nešto poduzme i uvede reda.

- Najgore je što su zatvorili sve prilaze plažama pa tako nema pristupa za druge. Neke su turiste otjerali s obrazloženjem da su na "privatnoj" plaži, objasnio je Muminovic.

I sami smo se uvjerili kako to izgleda, a nakon dolaska novinarske ekipe na plažu, vikendaši su se razbježali u svoje kuce, ocito svjesni da je u tijeku fotografiranje njihove bespravne gradnje.

Mještani s kojima smo u Sv. Ivanu popricali nisu željeli reci svoje ime za novine niti se fotografirati, jer, rekli su, ionako vec imaju narušene odnose sa svojim problematicnim susjedima. Vele da je prva kuca izgradena 1958., a danas ih ima 50-ak. Nekadašnja prva generacija vlasnika bila je ljubazna, a današnja, treca, sve je prisvojila i zatvorila prilaze oko sebe.

- S njima je jako teško, jako su bezobrazni. Tjeraju ljude s plaže, naši gosti moraju ici sve naokolo, skroz na pocetak naselja da bi došli do plaže koja nam je gotovo ispod kuce. Situacija se pogoršala zadnje tri godine, jer se puno novih apartmana izgradilo. Ima više turista po selu i Slovencima smeta što bi im se kupali ispod kuca. K tome, kada dodu, puno smeca ostavljaju na ulici, a imamo samo dva kontejnera. Sad vec mjesec dana frižider leži na cesti uz kontejner i nitko ga ne mice, objasnila je jedna mještanka. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANCIC)

CIJELI TEKST O OVOJ TEMI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter