FOTO: U Puli otvorena izložba hrane i pica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 19. izložbi hrane, pica i ugostiteljske opreme "Histria", postavljenoj u pulskom Domu hrvatskih branitelja, izaže 207 izlagaca iz 17 županija. Predstavljanje novog proizvoda jedna je od novosti ovogodišnje "Histrije", a da bi takvim bio proglašen ne smije biti na tržištu dulje od godinu dana te vec promoviran na izložbi.

Od 46 istarskih proizvodaca prisutnih na izložbi dvanaest je pripremilo nove proizvode medu kojima su još oni od mesa istarskog goveda, zatim namaz od tune, meda i masline, caj od lista masline te slatki proizvod nazvan "Istarska košarica", za ciju je izradu zaslužno pet ujedinjenih obrtnika.

Uz navedene slastice, na sajmu je moguce degustirati i kupiti razni kruh, kolace, vina, med, sokove, likere, mesne proizvode, sireve, puževe, marmelade i džemove, no uz njih ima i nakita, kozmetickih proizvoda, torbica... Raznolikost je najbolja rijec kojom je moguce opisati ovogodišnju ponudu.

Promjena lokacije zbog rekonstrukcije hotela Histrije te prodajni karakter druge su dvije novosti 19. izdanja, koje naglasak stavlja na oznake kvalitete. Stoga su posebno vizualno istaknuti proizvodi izlagaca koji su nositelji znakova Eko proizvod, Hrvatska kvaliteta, Izvorno hrvatsko, Otocni proizvod, Superbrands, Halal, Košer ili IQ. Takoder, dok je lani bio ucinjen pregled istarskih vina, ove godine je on napravljen za cak 110 maslinovih ulja.

Kako je prilikom svecanog otvaranja naglasio župan Ivan Jakovcic kvaliteta je od neprocjenjive važnosti buduci da jedino ona osigurava opstanak na sve zahtjevnijem hrvatskom tržištu te onom Europske unije. - Prosjecnost nam ne treba, jer uspjeti možemo samo ako smo najbolji. Istra je medu najpoduzetnijim regijama i spremna je dati sve kako bi poduzetništvo opstalo a potom i krenulo naprijed, porucio je Jakovcic.

Uz njega mnogobrojnim prisutnima obratila se u ime organizatora predsjednica Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetic, dopredsjednik HGK-a Šime Vidulin, gradonacelnik Boris Miletic, pomocnica ministra za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Vesna Gantner Kuterovac te Maras, koji je bio zadužen ne samo za podjelu zahvalnica vec i presijecanje vrpce.

- Ovo je prvi put da je ministar na izložbi što je znak promjene odnosa Vlade Republike Hrvatske prema ovakvim inicijativama i proizvodacima. Pomažuci gospodarstvu oni ne doprinose samo svojoj regiji nego cijeloj državi, zakljucio je Maras.

Izložba ce biti otvorena i u petak od 11 do 19 sati, te u subotu od 9 do 15 sati. Ulaz je besplatan. (I. N. TURKOVIC; snimio S. MILJEVIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter