FOTO: U Medulinu izgorjeli trgovacki štandovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedanaest drvenih štandova za prodaju suvenira, robe i bižuterije potpuno je izgorjelo u velikom požaru koji je u petak oko 5 sati buknuo ispred autokampa Medulin na podrucju Funtana-Osipovica. Požar je uništio i jedan kombi.

Prije dolaska pulskih vatrogasaca s vatrom se prvi poceo boriti Josip Flach, prvi susjed, koji je od buktinje spasio jedan štand i stabla pinije te na taj nacin sprijecio da se vatra proširi. Vatru je gasio vodom iz vodovoda i to tako što je rastegnuo gumeno crijevo od njegove kuce do požarišta. Tijekom gašenja lakše je ozlijeden po ruci.

"Oko 5.10 sati je to sve gorjelo. Decki koji cuvaju štandove ispricali su mi da se jedan kabel negdje posred štandova zapalio i da se vatra brzo proširila na neke slamnate šešire. Ja sam odmah uzeo gumeno crijevo iza kuce i povukao ga do štandova. Da nisam ugasio ovaj obližnji štand i stablo možda bi mi i kuca bila planula. Pukla su sva stakla na pvc stolariji, a i stolarija je potpuno uništena, kako u prizemlju u poslovnom prostoru tako i na katu gdje su odsjeli turisti. Oni su se jako uplašili od požara. Vatrogasci su vrlo brzo došli, nije prošlo niti deset minuta od dojave. Ja sam se opekao po ruci kad sam došao preblizu vatre", rekao nam je gospodin Flach.



Nocni cuvari medulinskog poduzeca Buža dojavili su vatrogascima da vatra guta štandove, a ovi su stigli s tri vozila od kojih su se dva postavila prema ulazu u autokamp Medulin, štiteci okolna parkirana vozila te par cvrstih objekata u kojima su smještena dva restorana. Trece vozilo preprijecilo se na cesti koja vodi prema fontani na obali i izmedu obiteljskih kuca (kod Flah turisticke agencije).

Na mjesto požara upuceni su i djelatnici policije te dežurni elektricar pulske Elektroistre koji je iskljucio struju na brojnim elektricnim ormaricima iz kojih su se strujom napajali požarom zahvaceni štandovi. Preko puta štandova vatra je u potpunosti istopila brojne rashladne uredaje i reklame, dok su iza štandova prema moru od vrucine u potpunosti uništena tri montažna zahoda iz kojih se uza sve širio i nesnosni smrad.



Na mjesto dogadaja stigli smo oko pet sati, no tad je vec u potpunosti izgorjela vecina od 13 montažnih kucica-štandova u kojima su trgovci medulinskim turistima prodavali raznu ljetnu robu. Od jednog štandera iz Zagreba po imenu Ivica, koji u Medulin dolazi prodavati robu i bižuteriju više od 20 godina, saznali smo da su ga o požaru obavijestili cuvari autokampa te da je od dva zakupljena štanda uz pomoc vatrogasaca uspio spasiti bar jedan (i to onaj 13.!).

Neslužbeno smo saznali i da gotovo nijedan štander nije bio osiguran te da su s ovim požarom izgubili gotovo sve što su tijekom ljeta zaradili. Nekolicina s kojima smo razgovarali na mjestu požara tvrdila nam je da bi uzrok požara mogao biti tehnicki kvar na brojnim instalacijama koje navodno štanderi sami nadograduju bez suglasnosti. No isto tako, neki smatraju da je možda netko sve to namjerno potpalio. Požarni bi inspektor trebao utvrditi prirodu požara koji je donio veliku materijalnu štetu, ali u kojem na srecu nitko nije ozbiljnije ozlijeden. (Izvijestili i snimili Mladen KOLENKO i Srecko PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter