FOTO: U kamenu nastaju bicikl, školjka, koralj i oblak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao i svake godine pocetkom rujna u antickom kamenolomu u Vrsaru održava se tradicionalna kiparska škola. Za razliku od prošle godine, buduce akademske kipare u ovom izdanju prati lijepo vrijeme, a odgovara im što je kroz tjedan i malo zahladilo. Na 21. izdanju stvaraju tri studenta i jedna studentica, pod budnim okom umjetnickog direktora Peruška Bogdanica i svojih mentora.

- U kratkom vremenu izvode se zahtjevni radovi, koje ne bi bilo moguce izvesti da nismo toliko dobro ekipirani. Studentima savjetima i fizicki pomažu mentori, te umjetnicki suradnik Petar Dolic, kamenoklesari Mario Rakovac i Milan Mendikovic. Škola je pocela još 1991. i jedinstvena je zbog tako duge tradicije.

Iskustvo koje studenti stjecu iznimno je važno za njihovu kiparsku edukaciju. Inace, na svojim akademijama nisu u prilici izvoditi ovako velike radove u kamenu, rekao nam je umjetnicki direktor škole Peruško Bogdanic, koji je u Vrsaru kao umjetnicki direktor prisutan vec devetu godinu. Sjajno suraduje s veteranom Montrakera, Nikolom Džajom.



- Ove godine uzeli smo kompliciranije radove. Vrijednost škole je u tome što je jedina takva u Hrvatskoj, a vjerojatno i u Europi, istaknuo je Džaja, koji je vec 17 godina sudjeluje u radu kolonije na Montrakeru. Po prvi put u Vrsaru, u ulozi mentora, nalazi se Hrvoje Urumovic.

- Studenti sve manje mogu raditi na ovaj nacin na akademijama. Cijela infrastruktura je dobro podržana, imamo sav potreban alat, materijal i radnu snagu, što nam uvelike olakšava rad. Osobno sam iznenaden kako se sve razvilo, kako je uhodano i sve tece glatko. Osim toga, ambijent u kojem se radi je impresivan i stimulativan, kaže Urumovic.
Marljivi studenti impresionirani su školom i ambijentom Montrakera.

- Radio sam vec na slicnim kolonijama, a ovo nam je velika prilika za raditi u kamenom bloku. Lijepa je to stvar i zbog toga što ce se naci u životopisu. Inace sam s Braca, koji je poznat po kamenu, a bila mi je želja doci vidjeti ovu koloniju u Istri. Radim prema motivu bicikliste, a to sam odabrao buduci da mi je to prvo izbacilo kad sam na Googleu upisao Vrsar. Tocnije bilo je to drugo, prvo su bili goli ljudi, u šali je rekao Dragoslav Dragicevic, student Umjetnicke akademije Split.



Jedina djevojka, koju smo u šali upitali osjeca li se "blaženom medu muškarcima" dolazi iz Zagreba.

- Ovo mi je prva kolonija u kamenu, ranije sam bila na onima gline i terakote, no ovo je nešto sasvim drugo i poseban je doživljaj raditi u ovakvom okruženju. Imamo odlicne pomagace. Moj rad je pri kraju, a radi se o apstraktnom koralju.

Svida mi se ambijent stignemo se i okupati i zabaviti, a buduci da sam jedina djevojka ovdje svi paze na mene. Meni to ne cini neku razliku, a naglasila bih kako sam za pomoc dobila najboljeg majstora, Petra Dolica, rekla je uz osmijeh Alana Kajfež s Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu.

Po prvi put na ovakvoj koloniji nalazi se Ivan Klaric s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

- Radovi teku prema planu, a motiv mog rada je oblak. Ovo smatram lijepim iskustvom i posebnom prilikom za izražavanje. Zahvaljujuci strucnoj pomoci i odlicnoj organizaciji nije nam teško u kratkom periodu realizirati ideju, kaže Klaric.



Jedini gosti iz inozemstva ove godine je Aleksandar Andželovic iz Slovenije. Njemu to nije prvi put da stvara na ovakav nacin.

- Na drugoj godini studija slicnu koloniju pohadao sam u Lipici. Moj motiv je školjka blizu mora, no nije toliko važan motiv koliko tehnika rada, koja je na prvom mjestu, rekao nam je student likovne akademije u Ljubljani.

Svi autori hvale klesare, svoje mentore i organizaciju. Atmosfera je radna, ali opuštena, a zgotovljeni radovi ce biti postavljeni na vrsarske javne površine. Organizatori škole su Pucko otvoreno ucilište Porec, Opcina Vrsar, TZ Vrsar i Maistra, dok je sponzor "Kamen" Pazin. (Tibor TOROMANOVIC, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter