FOTO: Titova štafeta krenula iz Umaga put Beograda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pozdravljamo omladinu i radnicku klasu i sve one koji nisu zaboravili da je Titovo vrijeme bilo vrijeme velike ljubavi i mira u zemlji i svijetu. Ova štafeta daje toplinu srca svih generacija naroda i narodnosti nekadašnje Jugoslavije", piše u pismu, poruci u ovogodišnjoj "Štafeti bratstva i jedinstva", koja je iz Umaga krenula put Beograda, vec tradicionalno uoci Titovog rodendana i Dana mladosti koji se tim povodom slavio u prošlom stoljecu u bivšoj državi.

Ove godine emocije su bile još jace, jer se obilježava 120. godišnjica rodenja Maršala, koji i dalje ima jako puno simpatizera, narocito u Istri koja broji cak 2.500 clanova u društvima koji štuju njegov lik i djelo.

Štafetu je opet nosio sekretar centralnog komiteta Komunisticke partije Hrvatske u osnivanju Radoslav Ilic, partizanskog nadimka Mrki, ujedno i celnik Društva Josip Broz Tito iz Umaga. Ispracaj je vec tradicionalno prireden u Garibaldijevoj ulici, ispred Ilicevog kafica Tito, pred brojnim okupljenim štovateljima Maršala mahom starije dobi iz Umaga i Slovenije, znatiželjnicima, turistima i slucajnim prolaznicima.

Organizatori štafete kažu da ne pate za propalom državom vec se njome odužuju Titu, jer bio je majka siromasima i radnickoj klasi, izgradio je tvornice, razvio industriju i poljoprivredu. Svi su imali posla, a onda sve je to rasprodano za šaku dolara i to s obrazloženjem da smo živjeli u mraku, veli Ilic.

Iz Umaga je mala karavana sa štafetom, predvodena Mrkijevim bijelim mercedesom, ukrašenim prigodnom ikonografijom i parolama "Tvornice radnicima, zemlja seljacima", krenula za Novigrad, gdje su ih docekali clanovi tamošnjeg Titovog društva. Onda su nastavili za Porec, gdje su se s istomišljenicima sastali na Trgu Joakima Rakovca, ispred kipa tog narodnog heroja, što je izazvalo interes - mnogi su se automobili, pješaci i turisti zaustavljali i fotografirali.

U Porecu je zatvoren javni dio štafete, ali nije otkriveno kojim ce putem dalje prema Beogradu gdje ce se 25. svibnja održati završna proslava. (Tanja KOCIJANCIC; Snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter