FOTO: Svijet hokeja oplakuje žrtve nesrece u Jaroslavlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija i svijet hokeja na ledu oplakuju žrtve zrakoplovne nesrece u kojoj je poginulo 36 hokejaša i clanova strucnog stožera ruskog hokejaškog kluba Lokomotiva iz Jaroslavlja.

Kako prenosi BBC, predsjednik Svjetske federacije hokeja na ledu (IIHF) Rene Fasel izjavio je da je nesreca u Jaroslavlju "najcrnji dan u povijesti toga sporta".

Zrakopov Jak-42 s 45 putnika i clanova posade srušio se u srijedu nedugo nakon polijetanja iz zracne luke Tunošna u Jaroslavlju na putu prema Minsku. Po pisanju ruskih medija u cetvrtak, koji se pozivaju na ruske zrakoplovne dužnosnike, zrakoplov je imao problema u podizanju i udario je u radijski odašiljac i zapalio se. Srušio se u rijeku Tunošnu, pritoku Volge.

Svih 11 stranih igraca i trenera u sastavu Lokomotiva poginuli su u nesreci. Medu njima i kanandski trener Brad McCrimmon, legendarni slovacki hokejaš Pavol Demitra, švedski vratar Liv Stefan, trojica ceških reprezentativaca Jan Marek, Karel Rachunek i Josef Vašicek, te igraci iz Njemacke, Bjelorusije, Latvije i Ukrajine.

Nesrecu su preživjeli samo hokejaš Alaksandar Galimov, koji se s opekotinama na 80 posto tijela u bolnici bori za život, i clan posade zrakoplova Aleksandar Sizov.

"Izražavam duboku sucut svim clanovima obitelji žrtava i navijacima Lokomotiva", rekao je predsjednik države Dmitrij Medvedev koji ce danas posjetiti mjesto nesrece.

Lokomotiv Jaroslavlj jedan je od najuspješnijih klubova KHL-a, nakon sjevernoamerickog NHL-a druge najjace svjetske lige, i povjerenik toga natjecanja Vjaceslav Fetisov izjavio je da je nesreca nanijela "nepopravljiv gubitak svijetu hokeja".

Navijaci u Trencinu, u zapadnoj Slovackoj, upalili su svijece na gradskom trgu za svoga igraca Pavola Demitru, a slicnu pocast odali su ceški navijaci svojim poginulim igracima na Staromestskim namestima u Pragu.

U Jaroslavlju se tisuce navijaca u dresovima Lokomotiva okupilo ispred tamošnje hokejaške dvorane i odalo pocast igracima, pjevajuci im pjesme.

Ruski istražitelji izvukli su do cetvrtka iz olupine zrakoplova i iz rijeke Tunošne 35 tijela, od kojih je 12 službeno identificirano. Istraga o nesreci je u tijeku.


Podijeli: Facebook Twiter