FOTO: Svecano otvorena galerija Svetih srca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S puno dobrih vibracija i emocija, pa cak i spontanim, nadahnutim govorima politicara, u cetvrtak je na Kaštelu, tik do zgrade srednje tehnicke škole, svecano otvoren novouredeni, iznimno dojmljiv i monumentalan muzejsko-galerijski prostor Svetih srca.

Prvih 5 dana ulaz ce biti slobodan za sve koji posjete ovaj prostor i inauguracijsku, super vrijednu izložbu o nalazištu u Kandlerovoj ulici "Radanje grada", a medu cak 611 izloženih arheoloških primjeraka nalaze se i neki koji vjerno dokazuju nimalo nategnutu tezu o  3.000 godina staroj povijesti Pule.

Dr. Alka Starac, autorica izložbe Radanje grada" i voditeljica istraživanja nalazišta u Kandlerovoj na mjestu nesudene parking zgrade zatvorenog generala Zagorca u govoru je naglasila da je na izložbi selektirano i izloženo 611 primjeraka od ukupno 43.000 iskopanih nalaza koji vjerno ilustriraju 3.000 godina dugu povijest Pule, ali kulturno i, još više, vrijedno arhitektonsko naslijede grada.

U ime odsutnog gradonacelnika Pule Borisa Miletica objekt je otvorio njegov zamjenik Fabrizio Radin, održavši valjda najbolji govor u karijeri, nepripremljeno, ali spontano i nadahnuto, posebno pohvalivši samozatajno višegodišnji rad djelatnika Arheološkog muzeja.

Radin je ravnatelju Darku Komši tik nakon govora i ulaska u objekt (eto, bili smo u blizini) porucio duhovito i neslužbeno: "A htio sam još i reci: 'Umjesto parkinga, dobili smo crkvu'".

Osim izložbi, novi ce prostor biti pravi multimedijalni centar u kojem ce se održavati i predavanja, koncerti (prostor je akustican zbog malo stakala i puno ploha koji upijaju zvuk), predstave i videoprojekcije. Umjetnici ce na raspolaganju imati 480 cetvornih metara odnosno bocne brodove pretvorene u galeriju te novoizgradenu gornju galeriju. (Zoran ANGELESKI, snimio Dejan ŠTIFANIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter