FOTO: Stotinjak oldtimera na cestama Bujštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svu velicinu manifestacije koja je Bujštini nedostajala pokazala je proteklog vikenda druga medunarodna smotra starih motornih vozila u organizaciji umaškog oldtimer kluba Eppur si muove.

Na umaškoj Novoj obali okupilo se stotinjak vremešnih automobila i motorkotaca, a 71 vozilo je sudjelovalo u službenom dijelu susreta.



Velik broj Umažana i još uvijek brojni turisti sa zanimanjem su razgledavali skupocjene, raritetne i uglancane limene ljubimce zaljubljenika u modele koji se više ne proizvode iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Sudionicima i organizatorima dobrodošlicu je u ime Grada Umaga poželio dogradonacelnik Veljko Ivancic.

Kolona oldtimera napravila je dir kroz središte Umaga, a zatim se zaputila prema Novigradu, gdje se na središnjem gradskom trgu ponovila atraktivna slika s umaške Nove obale. Novigradani nisu krili veselje što se ovakav dogadaj, uz raznovrsne druge ovoljetne priredbe, održao u njihovom gradu.



- Entuzijazam ljudi kojima su vremešna vozila velika ljubav priuštio nam je pravu ugodu za oko, u gotovo obiteljskoj atmosferi. Novigrad s nestrpljenjem ocekuje trece izdanje ove priredbe, uz zahvalu vrijednim organizatorima umaškog oldtimer kluba istaknula je novigradska procelnica za društvene djelatnosti Ružica Mitrovic Maurovic.

Nakon vožnje spretnosti na Velikom trgu sudionici su krenuli za Brtoniglu, pa preko Radina do Babica i Svete Marije na Krasu, gdje su bile kontrolne tocke. Za njih su organizirane degustacije vina i maslinovih ulja domacih proizvodaca te završna svecanost s podjelom mnogobrojnih nagrada na cilju u turistickom naselju Kanegra.



Najstariji automobil ovog susreta bio je dodge iz 1924., koji je stigao iz slovenske Gorice, dok je za ragby F-40 roadstar iz Kopra, proizveden 1929., ustvrdeno da je najskuplji, odnosno od neprocjenjive vrijednosti.

Na tragu potonjeg automobila je i mercedes 540K iz Ljubljane iz 1937. Istaknimo i motorkotace moto guzzi iz 1933. i zündap iz '51., zatim automobile koparski fiat vignale, pulski porsche iz '63., citroen traction avant iz '53. te uvijek atraktivni ferrari.

Manifestaciju su podržali gradovi Umag i Novigrad te brojni sponzori.


Podijeli: Facebook Twiter