FOTO: Stari zanati - nekad posao, sad atrakcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Autohtoni istarski proizvodi i stari zanati na jednom su se mjestu mogli razgledati na sajmu obrtnika Mrkat istrijanskega dela, održanom u nedjelju na placi u Svetvincentu. Obrtnici, njih 35 iz Istarske, ali i Primorsko-goranske županije, izložili su suvenire, primjerice one od maslinovog drva, košare, proizvode od lavande i drugog ljekovitog bilja, ali i med, sir i kolace.

Mrkat je na jednome mjestu okupio i desetak obrtnika koji su pokazali kako se nekad kovalo, izradivalo bacve, mljeli pšenica i kukuruz za brašno, klesalo, prelo i izradivalo narodne nošnje.

Anica Lazaric iz Bricanci predstavila je kako je nekad izgledalo predenje, izazivajuci brojne radoznale poglede posjetitelja koji su željeli vidjeti ovu zanimljivu vještinu. Bavila se time, kaže, dok je bila mala, a mnoge su žene nekad prele dok su cuvale ovce. Ta se vještina nažalost, veli ona, još može vidjeti samo na ovakvim sajmovima. Ana Buršic iz Peresiji pokazala je, pak, vještinu pletenja "po starinski", kako je naucila još od majke kad je bila dijete.

Ova manifestacija želi izvuci iz zaborava i ponovno oživjeti stare zanate, kaže predsjednik svetvincentske Turisticke zajednice Dean Pustijanac.

- Zapoceli smo prije sedam godina, ne bismo li predstavili istarske autohtone zanate i suvenire kao i sir, pršut, med, maslinovo ulje, uz domacu gastronomsku ponudu poput pljukanaca i fuža. Intencija je sacuvati našu starinu i prenijeti tu vrijednu tradiciju mladim naraštajima, rekao je Pustijanac. Manifestacija, kaže, svake godine, okupi velik broj domacih i stranih posjetitelja.

Sve je bilo u duhu starine pa je i turnir u pljockanju u Žlinji održan s kamenim pljockama. Program su nadopunili nastupi kulturnoumjetnickih društava. Nastupili su domacini, KUD Savicenta, kao i pulski KUD Uljanik, KUD "Stjepan Žiža" iz Rovinja, Društvo perojskih Crnogoraca Peroj 1657 te tamburaški sastav Zora.

Sajam je organiziran u sklopu projekta REVITAS - Revitalizacija istarskog zaleda i turizma u istarskom zaledu, sufinanciranog sredstvima Europske unije. (Napisala i snimila Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter