FOTO: Sinergija istarskog vinarstva i turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo stotinu vinskih podruma širom Istre, od Savudrije do pulskog zaleda, u nedjelju je otvorilo svoja vrata u sklopu manifestacije "Dan vina - Dan otvorenih vrata vinskih podruma u Istri" u organizaciji udruge Vinistra i Turisticke zajednice Istarske županije. Svi su "otvoreni" podrumi ponudili svoja vina na besplatno kušanje, te na prodaju po prigodnim povoljnim cijenama.

Službeno otvorenje manifestacije upriliceno je, uz okupljanje predstavnika organizatora, novinara i uzvanika, u vinariji Tomaz u Motovunu. Direktor istarskog TZ-a Denis Ivoševic tom je prilikom podsjetio da su Dani otvorenih vinskih podruma pokrenuti 1998. godine u Toscani, da Istra u toj manifestaciji sudjeluje vec 14 godina i da ova manifestacija, kojom se želi popularizirati kvalitetno vino i vinska kultura, iz godine u godinu bilježi sve veci rast.

Prvim Danom otvorenih vinskih podruma u Istri, koji je održan 1999. godine, bilo je obuhvaceno 37 vinara, a njihove je podrume tog dana posjetilo oko 800 gostiju, dok je u lanjski Dan vina bilo ukljuceno 80 podruma, broj posjetitelja iznosio je 11.000, a jednako je toliko bilo prodano i butelja vina.



Uz Vinistru pocetkom svibnja i Dan vina na njegovu kraju, peti je mjesec u Istri obilježen kao izrazito vinski, a sve više posjetitelja izvan Istre doprinosi rastu imidža Istre kao prepoznatljive hrvatske i mediteranske vinske regije.

- Današnjim danom pokazujemo da jesmo vinska destinacija, ali i da još možemo iskoristiti prednosti i našeg vinarstva i našeg turizma, u sinergiju od koje svi mogu imati koristi, ukazao je Ivoševic.

Domacin Klaudio Tomaz uzvanicima je predstavio svoja vina, uz pripadajuce ukusne zalogaje, a zatim se valjalo razmiljeti diljem istre kako bi se obišlo barem nekoliko od stotinjak otvorenih vinarija. (Napisao Davor ŠIŠOVIC, snimio Danilo MEMEDOVIC)



Medveje: 3 podruma i 3 kušanice

Na sam Dan otvorenih vinskih podruma, Adriano Cerneka, vinogradar iz Medveja, sela pet kilometara udaljenog od Vrha, otvorio je novouredenu kušaonicu vina u sklopu vinskog podruma obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Kušaonicu je, odvezavši vrpcu, simbolicno otvorio Adrijanov unuk, dvogodišnji Stefan Cerneka.
Medveje su jedino selo na Buzeštini u kojem su tri vinska podruma na vinskoj cesti - podrum Adrijana Cerneke, Darija Sirotica i Zdravka Cernehe i svaka ima svoju kušaonicu. (G. C. Š.)



Brtonigla: Vlakicem od kantine do kantine

Opcina Brtonigla, uz pomoc svoje Turisticke zajednice i Razvojne agencije Brtonigla, odlucila se ovu godinu program Dan otvorenih vinskih podruma dopuniti sa zanimljivom novinom - vlakicem. I tako su, prvi put, doskocili uvijek istom problemu na taj dan - kako sjesti za volan nakon kušanja dobre kapljice.
Cijena povratne vozne karte bila je prihvatljiva - 20 kuna. Prva stanica bilo je parkiralište kod konobe Astarea, odakle je vlakic od 11 sati vozio do svih otvorenih kantina na tom podrucju - Capo, Veralda, Vinerino, Muzej vina i seljacko stvaralaštva gdje su se predstavili proizvodaci Novacco, Kraljevic i Cecco, zatim malo naprijed podrum Agrolagune, dok su u Novoj Vasi na njegovoj trasi bile kantine obitelji Cattunar i Ravalico. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter