FOTO: Sedam poginulih u nevremenu u Genovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deset dana nakon strašnog nevremena koje je pogodilo zapadni dio Ligurije i odnijelo sedam života u petak je voda poplavila Genovu, glavni grad te regije.

Na TV-u se moglo vidjeti da su se ulice iznenada pretvorile u nabujale rijeke te da je zavladao kaos u zapadnom dijelu grada. Do 20 sati utvrdeno je sedam smrtnih slucajeva, medu njima i troje djece koja su se s roditeljima sklonila u hodnik jedne zgrade koji se u nekoliko sekundi napunio vodom.

Dvije su osobe teško ozlijedene, a broj nestalih još nije utvrden. Stanovništvo velegrada stisnulo se na gornjim katovima zgrada i tu ce provesti noc u totalnoj izolaciji jer su telefonske linije prekinute, autocesta je zatvorena, kao i aerodrom. U gradu je pravo ratno stanje.

Vec u 12 sati pala su 134 milimetra kiše, a u 14.20 zabilježen je prvi val poplava te je jedna žena poginula kada je ostala priklještena izmedu dva automobila.

U petak navecer kiša je nastavila padati, a meteorolozi predvidaju da ce nevrijeme potrajati do nedjelje i zahvatiti zapadni dio regije, odnosno mjesta pokraj La Spezije koja su pogodena nevremenom prije deset dana. Civilna je zaštita vec u cetvrtak evakuirala stanovništvo iz svih manjih mjesta koja su stradala prošli tjedan, no nitko cini se nije predvidio da ce nevrijeme zahvatiti sam glavni grad koji ima više od 600 tisuca stanovnika.

Sad se svi iznova pitaju jesu li te scene neminovne, nije li se ipak nešto moglo uciniti da bi se izbjegla tragedija. Genova je grad pritisnut na tanki obalni pojas, a iza njega dižu se planine na kojima je svaki pedalj zemlje nastanjen.

Slicna je situacija i u okolici La Spezije pa se cini da se sada placa danak užurbanoj i nekontroliranoj urbanizaciji. Predvida se da ce u subotu nevrijeme zahvatiti i zapadni dio regije, a smirivanje situacije se ocekuje tek u nedjelju.


Podijeli: Facebook Twiter