FOTO: Sandorf utekao pred nosom župana Jakovcica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Idemo! Brže! Svi na desno!", culi su se u nedjelju navecer povici austro-ugarskih stražara u pazinskom kaštelu dok su zatoceniku Mathiasu Sandorfu prije izvršenja smrtne kazne vodili zadnje posjetitelje. U strogom redu bez da zucnu, svi su mirno, pa cak i župan Ivan Jakovcic, slušali naredbe i poslušno se spustili do tamnice ne bi li se oprostili od Mathiasa. Pod kontrolom stražara cekali su izvršenje osude, ali gle cuda, ona se nije dogodila. Na iznenadenje puka, Mathias je stražarima utekao kroz prozor kaštela i bestragom nestao u dubinama Pazinske jame.

Upravo je inscenacijom ovog dogadaja, tocnije bijegom Mathiasa Sandorfa, glavnog lika poznatog francuskog književnika Julesa Vernea iz istoimenog romana iz 1885. pusti vikendski Pazin živnuo zbog promocije novog županijskog projekta kulturnog turizma Istra Inspirit te posjetitelje odveo u doba Austro-Ugarske monarhije, tocnije u 1867. godinu. Priliku iskusiti ovaj kulturno-turisticki doživljaj, koji ce se ovog ljeta za turiste održati još dva puta, imali su novinari, turisticki djelatnici te politicari i ostali uzvanici iz javnog i gospodarskog života Istre.

Citava je prica uživljavanja u ovaj roman pocela je na samom ulazu u Kaštel gdje su se nudili razni suveniri na temu ovog projekta, a potom su prvi "turisti" uz vodstvo stražara obišli tamnicu kaštela. Upravo su kroz "strogo vojnicko" vodenje posjetitelji na nov nacin mogli razgledati postav Muzeja grada Pazina te se pridružiti Sandorfu koji je sa još dvoje urotnika, Stjepanom Bathoryjem i Ladislavom Zathmanom, ležao u lancima na dnu kaštela.

Presudu su u dvorištu kaštela cekali i posjetitelji uz pokoju rakijicu te ento glazbu i kostimirane statiste. Medutim, izvršenje presude prvi "turisti" nisu doživjeli jer je u meduvremenu na ocigled svih Mathias sa svojim drugovima pobjegao kroz prozor kaštela, spustivši se na užadi upravo medu posjetitelje. Tada je nastala najveca gužva jer su uteklog urotnika medu posjetiteljima pokušali uhvatiti stražari. Potjera se nastavila i u virtualnom svijetu na zidu kaštela gdje je multimedijalno, kroz takozvani mapping, prikazan daljnji bijeg glavnog lika romana, ali i dijelovi najpoznatijih romana iz opusa Julesa Vernea. Citava je prica zakljucena domjenkom u istom stilu tako da su sljedovi jela imali nazive Verneovih najpoznatijih romana - Put u središte Zemlje, Od Zemlje do Mjeseca, Put oko svijeta za 80 dana te Tajanstveni otok.

Ovaj prvi doživljaj projekta Istria Inspirit, nastalog pod okriljem Istarske županije, županijske Turisticke zajednice i Istarske razvojne turisticke agencije, time je doživio svoje premijerno izdanje koji ce se zasigurno kroz vrijeme još i nadopunjavati novim doživljajima i sadržajima buduci da je ovo ujedno bila generalna proba.

Podsjecamo, Istra Inspirit cini devet kulturno, povijesno i gastro doživljaja, koji ce se od lipnja do rujna ove godine održati 27 puta na devet autenticnih lokacija diljem Poluotoka, i to uz Pazin u Svetvincentu, Buzetu, Savudriji, Porecu, Rovinju, Puli, Medulinu te Labinu. Prvi sljedeci na redu je onaj u Svetvincentu koji ce vec sutra uprizoriti legendu o spaljivanju vještice Mare te posjetitelje odvesti u 1632. godinu. (Piše Barbara BAN; Snimio Saša MILJEVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter