FOTO: S Cepickog polja odletjela zemlja i usjevi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snažna bura koja je zemlju s Cepickog polja, uslijed dugotrajne suše, posljednja dva dana kovitlala u oblake prašine bacila je u ocaj tamošnje poljoprivrednike, ciji su usjevi žitarica odletjeli, ali i gradane opcina Kršan i Pican koji zbog ocnih i dišnih problema izbjegavaju boraviti na otvorenom.

Prava zavjesa zemljane prašine koja se i jucer prijepodne s oranica podno Ucke od Cepica prostirala na Zatki, Purgariji i dalje na Picanštini, stvorila je sliku pravog prirodnog fenomena, kakvog ne pamte mještani srednjih godina. Mnoge je asocirala na - pješcanu oluju.

- Nije to pijesak, vec zemlja, i to ona najplodnija. Bespovratno je otišao naš humusni pokrov od šest, sedam centimetara. To je kudikamo veca šteta od odnesenih nedavno posijanih ozimih kultura, jecma, pšenice i ostalih žitarica, objašnjava ?ani Fajman u ime, kako veli, osmero vecih poljoprivrednika. Ukupno obraduju oko 330 hektara koji su vecim dijelom posve uništeni vjetrom.

- Nije pošteno kišilo lani od travnja. Cim se zemlja, nakon što je pao snijeg, odledila, postala je rahla, lak plijen vjetru. Ovakav dogadaj vjerojatno ne pamte ni stariji mještani Cepica. Znade bura svakih sedam, osam godina podignuti zemlju, no neusporedivo manje negoli ovom zgodom, dodaje Fajman, koji ondje obraduje njive vec gotovo 20 godina.

Pronalazi i srecu u nesreci: zahvaljuje nebesima što i dalje nema - kiše. "Hvala Bogu da ne pada jer su svi važni odvodni kanali zatrpani zemljom pa bi nas ucas snašla i poplava", veli.

Zasad je teško i okvirno procjenjivati visinu štete, ali vec je vidljivo da se radi o elementarnoj nepogodi. (Napisao Igor RADIC; snimili I. RADIC i D. MEMEMEDOVIC)

Prašina ima/nema veze s Rockwoolom

Izvanrednu sjednicu picanskog vijeca sazvao njegov predsjednik Silvan Juran zbog "izvanrednog zagadenja na podrucju opcine", odnosno, kako je objasnio, potaknut brojnim pozivima zabrinutih mještana zbog crvenkasto-sivog oblaka prašine koji se širio Lugom.

U jednosatnoj raspravi spominjala se mogucnost da pored zemlje iz Cepickog polja zavjesi prašine kumuje (i) deponij pijeska u poduzetnickoj zoni Pican te otvoreno skladište gotovih proizvoda i sirovina tvornice kamene vune Rockwool pa je zakljuceno da ce vijece zatražiti izvještaj inspektorice o obilasku tvrtke te analizu uzoraka prašine zbog sumnje u njenu štetnost po zdravlje.

Iz tvornice kamene vune, pak, preko glasnogovornice tvrtke Andelke Toto-Ormuž porucuju: "Ocekujemo da se pojedinci iz Opcinskog vijeca ne ukljucuju u euforicne i nepotrebne predstave na temu bezrazložnih optužbi Rockwoola. Inspektorica je posjetila tvornicu te je nakon višesatnog i detaljnog nadzora utvrdila da iz njenog kruga nema vidljivog širenja prašine u okoliš. Takoder je utvrdila da su svi parametri u skladu sa zakonom propisanim vrijednostima".

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter