FOTO: Rovinj postao mondena destinacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da je ovih dana Rovinj središte glamura, bogatih jahtaša i jedrilicara te zgodnih hostesa i zabave do ranih jutarnjih sati, potvrdili su nam gotovo svi naši sugovornici koje smo zatekli na glavnom VIP brodu s kojeg se u cetvrtak pratila flotna regata Adris RC44 Cupa u vodama podno grada svete Eufemije.

Naime, od 28. rujna do 2. listopada u Rovinju se održava Adris RC44 Cup, koji se vozi novim karbonskim jurilicama koje je dizajnirao trostruki pobjednik America's cupa Russell Coutts u suradnji s konstruktorom Andrejem Justinom.

- Ova dva dana bilo je odlicno. Jutros smo morali odgoditi start jer je bilo malo vjetra, ali nakon što se digao zapadnjak, sve je bilo u najboljem redu. Jedrilice su odlicne i ponašaju se jako dobro. Na posljednjoj smo regati imali malu nesrecu s drugim brodom, no to nas nije omelo u nakani da postignemo što bolji rezultat, rekao nam je Coutts, koji je oduševljen Istrom i Rovinjom.



- Nikad nisam bio u ovim vodama. Jedrio sam u Dubrovniku i svidjelo mi se, uostalom to je predivan grad. Ništa manje nisam impresioniran Rovinjom. Uistinu lijep mali mediteranski grad. Vrijeme je odlicno i more nije uzburkano. Ovakva klima mi paše, a i moji decki iz posade su oduševljeni. Siguran sam da cu u Rovinj ponovo doci, i to najvjerojatnije na odmor, rekao je Coutts.

Regatne jedrilice su napravljene od istog materijala od kojeg se izraduju bolidi Formule 1, stoga se i nazivaju morske formule. No, te uistinu impresivne jedrilice posebnim cine posada i cijena.

Nakon višekratnih upita doznali smo da ovakva jedna jedrilica košta 520 tisuca eura, i to bez dodatne opreme kao što su jedra, flokovi, konopi i škote, tangun, randa, vincevi te ostala standardna natjecateljska jedrilicarska oprema.



Ako uzmemo u obzir da jedno regatno jedro košta i 30-40 tisuca eura, dolazimo do podatka da opremljena ljepotica košta 700 tisuca eura. U marini je bilo 14 plovila cija je vrijednost nešto manja od 10 milijuna eura. Stoga nije cudo što postoji videonadzor i jaka služba osiguranja.

Na RC44 regatama mogu jedriti iskljucivo svjetski poznati sportaši koji se jedrenjem bave profesionalno. Tako je od ove godine u klub RC44 skipera ušao i Talijan Paolo Cian, koji vozi za tim Peninsula Petroleum vlasnika Johna Bassadonea.

Jedina žena skiper na RC 44 brodu ove godine je Ekaterina Skudina, koja vozi za RUS 7 Sail Racing Team. Osim Amerikanaca, Britanaca, Francuza, Austrijanaca, Rusa, Španjolaca, Švedana, Novozelandana i Nizozemaca ima, dakako, i Hrvata. Lijepu našu u Rovinju sasvim solidno i vrlo profesionalno predstavljaju Karlo Kuret, Darko Hajdenjak i Tomislav Bašic.

- To je posao kao i svaki drugi. Rad sa strancima nije problem jer su to ljudi koji znaju i žele jedriti. U jedrilicarskim okvirima ti brodovi imaju izrazito dobre performanse, materijali koji se koriste su svemirski i razradeni su do najmanjeg detalja. Ovi su brodovi sam vrh jedrenja. U Rovinju je uvijek lijepo jedriti, još iz doba ACI match racea. Decki s našeg broda "Team Nika" su oduševljeni, rekao je Tomislav Bašic.

Svjetska jedrilicarska elita u Rovinju ce se zadržati do nedjelje, a onda sele na Kanarske otoke, u Lanzarote, gdje je na rasporedu Svjetsko prvenstvo.


Podijeli: Facebook Twiter