FOTO: Retro promocija Jakovciceve Ginete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Gineta je najljepša mlada na svijetu, rekao je župan Ivan Jakovcic na, kako je dodao, svjetskoj promociji njegovog bezalkoholnog pica od smrikvinih bobica, održanoj pred brojnim uzvanicima i novinarima u poreckoj Villi Polesini.

Na promociji koja je protekla u retro duhu, aludirajuci da novi napitak nije nešto potpuno novo, vec ima veze s prošlošcu, Jakovcic je stigao u starom topolinu u pratnji voditeljice Tatjane Juric s kojom je u kratkom razgovoru uzvanicima otkrio detalje o ovom, nanovo prezentiranom tradicionalnom istarskom napitku, vodi od smrikve ili službeno borovice.

- Kako se nekada radila voda od smrikve - bobice bi se nabrale u prirodi, njima bi se napunila trecina bacve i do vrha se ulila voda. Oni koji su imali novaca stavili bi i limuna i jabuke, to sve miješalo i nakon nekog vremena fermentiralo i prekrilo leprinom. Nakon par tjedana pocela se tociti voda od smrikve, danas Gineta, rekao je Jakovcic držecu u ruci brentu u kojoj se tradicionalno pripremao ovaj napitak.

Gineta se proizvodi u suradnji s Jamnicom, a župan je rekao da je novo pice prilagodeno svim potrošacima, te ocekuje da ce za njega biti zainteresirani i turisti. Jakovcic je potvrdio da unatoc pokretanju ove proizvodnje, njegova jedina prava ljubav ostaje vino, te u šali dodao "da ne skrece s puta".

Govoreci o picu slicnog imena, koje se prije dvadeset godina pojavilo na tržištu u Istri, župan je objasnio da je rijec o ideji koju je tada pokrenuo njegov prijatelj Željko Buric i nije je poslije nastavio, pa je ovo ponovno pokretanje te proizvodnje, te se pred potrošacima danas nalazi gotov hrvatski proizvod, insipiriran istarskom tradicijom. U tom je smjeru išla i marketinška kampanja bazirana na retro stilu i uz slogan "Ovog ljeta pije se Gineta".

Kako je na konferenciji za novinare rekao direktor društva Jamnica Ivica Sertic, suradnja izmedu njih i Jakovciceve tvrtke Juniperus, pocela je lani u rujnu, kada im je prvi put ponuden koncept proizvodnje ovog bezalkoholnog pica.

- Privuklo nas je to što je rijec o hrvatskom proizvodu, vec poznatom svima, pogotovo u unutrašnjosti Istre. Pice krece u prodaju sljedeci tjedan i u prvih godinu dana planiramo proizvesti oko milijun i pol litara Ginete, rekao je Sertic. U prvom periodu pice ce se distribuirati samo u bocama od 0,33 litre, prvo u Istri i Primorju, a kasnije i u drugim krajevima Hrvatske. Prodajna cijena prema potrošacima bit ce 4,49 kune.

Sertic je dodao da je Jakovcic uložio sve u recepturu i marketing, te do Jamnice došao s gotovim proizvodom, a planirana dobit koju ocekuju u godinu dana je od pet do šest milijuna kuna.

Alen Kalcic, voditelj odvjetnickog ureda kojemu je za vrijeme Jakovciceva mandata predana na vodenje tvrtka Juniperus, rekao je da tvrtka prve dvije godine nece participirati u dobiti, te za vrijeme trajanja mandata župana nece imati nikakve prihode od prodaje Ginete. (V. HABEREITER; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter