FOTO: Rekordnih 650 sudionika 16. Parenzane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove je nedjelje iz Vižinade po 16. put startala tradicionalna biciklisticka utrka – Parenzana. Rijec je o najmasovnijoj istarskoj bicklijadi, na kojoj je ove godine sudjelovalo rekordnih 650 biciklista.

Od ranog jutra u pitoresknom gradicu skupljali su se biciklisti svih dobi da bi vozili trasu nekadašnje stare pruge, od Vižinade preko Ticana, Karojbe, Motovuna, Istarskih Toplica i Livada natrag do Ponte Portona i Vižinade, ukupne dužine 46,7 kilometara.

U ovom je izdanju bicikliste pratilo lijepo i za ovaj dio godine netipicno toplo vrijeme, što je zasigurno i bio razlog najveceg odaziva dosad. Rekreativna utrka pocela je u 10 sati ujutro, a biciklistima je za povratak na trg u Vižinadu trebalo nešto više od tri sata. Neki su došli sami, neki su vozili u grupicama pa je tako ova tradicionalna biciklijada još jednom prošla u tonu druženja i zabave.

Pri povratku na cilj svi su vozaci imali osiguran rucak te majicu i medalju, a najuspješniji su za uspomenu su dobili i pehare i priznanja. Ove je godine najstariji natjecatelj bio 86-godišnji Pietro Lonzarich iz Trsta, kojem je ovo bila sedma Parenzana.

- Jako sam sretan uvijek kad ovdje dodem, vidite da sam još dovoljno hrabar za vožnju, a posebno me cini radosnim što sam ovdje medu prijateljima, rekao ja simpaticni Pietro te se uputio prema svojoj startnoj poziciji. Nedaleko od njega uzdizanje strojovodine palice i staru sirenu parne lokomotive, koja je oznacavala start utrke, cekao je i 80 godina mladi Lorenco Ritossa iz Vižinade.

Njih su dvojica vec tri godine najstariji i najmladi natjecatelj ove lijepe manifestacije. Medunarodni karakter utrci su dali biciklisti iz Slovenije, Italije, Nizozemske koji kao turisti borave u Istri. Svi koji ranije nisu imali priliku vidjeti krajolik kojim je išla stara željeznica komentirali su na cilju da su prolazili kroz raj na zemlji te bili vidno impresionirani.

Osim rekreativne i natjecateljske utrke, popratni sadržaji Parenzane i ove godine su bili natjecanje u krosu za osnovnoškolce te natjecanje ultramaratonaca i tura za pješake-planinare Srce Vižinade. Desetak kilometara pješacke staze tako su prelazili planinari, a neki od njih došli su i sa svojim ljubimcima, uglavnom psima.

Završetkom sportskih dogadaja na pozornici na trgu svima je zasvirao Šajeta, za kojeg se, obzirom da je vec više puta bio u Vižinadi kao natjecatelj, može reci da je pravi domacin Parenzane. (Tibor TOROMANOVIC, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter