FOTO: Raznolikost kao bogatstvo Europe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanost otvorenja izložbe fotografija Franka Gaudlitza pod nazivom "Casa mare" u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu zapocela je zvukovima glazbe. Etno glazbu iz istocnoeuropskih zemalja gdje su fotografije i nastale izvodili su tršcanski glazbenici Alfredo Lacosegliaz na tamburici i Daniele Furlan na klarinetu.

Radi se o izložbi koja je projekt Koordinacije za istocni dio srednje Europe i jugoistocnu Europu Muzeja europskih kultura koji djeluje pri Državnim muzejima u Berlinu. Kako je istaknula kustosica izložbe dr. Beate Wild ovo je prvi put da je izložba organizirana u državi ciji stanovnici nisu uhvaceni okom fotoaparata Franka Gaudlitza. Fotografije su nastale izmedu 2006. i 2008. godine, a Gaudlitz ih je snimio u Transilvaniji, Maramurešu i Dobrudžu u Rumunjskoj, u jugozapadnoj Madarskoj, Vojvodini, Srbiji i u Moldavi na podrucjima gdje žive razlicite etnicke skupine.

Središte Gaudlitzova rada je uvijek bilo na portretu pa je i ovdje prikazao ljude u njihovim životnim prostorima i to ljude koji žive kako na selu tako i u gradu, ljude raznih životnih dobi, naobrazbe i socijalnog statusa. Izložba "Casa mare" rezultat je fotografove zamolbe ljudima da odjenu svecanu odjecu za snimanje analognim fotoaparatom i to uglavnom u salonu - prostoriji koja je rezervirana samo za svecane prigode.

No, prikazani su i interijeri bez ljudi. Te su fotografije izvrstan prikaz svakodnevnih navika ljudi, njihove osobne estetike u uredenju prostora, njihovu kulturu sjecanja i njihovu religioznost. Upravo je na tu osobnost i razlicitost kao velik poticaj Europi ukazala Lidija Nikocevic, ravnateljica EMI istaknuvši kako tu na primjer nema modernog namještaja iz trgovina vec se radi o jedinstvenim prostorima. Za ovu je izložbu Roberta Dubac iz županijskoj odjela za kulturu rekla da ima akcent na covjeku i na dimenziji humanosti koja bi trebala biti prisutnija kako u kulturi tako i u umjetnosti.

Izložbu koja se može razgledati do 5. lipnja otvorio je Renato Cianfarani, talijanski konzul u Rijeci ne krijuci oduševljenje kaštelom u kojem djeluje EMI za ciji je rad i izložbe i ranije cuo, ali sada je prvi put ovdje. (Napisala i snimila: Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter