FOTO: Pusno ludilo u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veselo i bucno bilo je subotnje jutro na pulskoj Portarati koju su okupirale maškare, uveseljavajuci Puljane ludorijama i alegorijama na aktualnu gospodarsku situaciju.

Euro i franak, odnosno karnevalska grupa Veli Vrh-Valmade izvela je šaljivi igrokaz na temu eura, opravdavši time naziv maske "Zadnji skosi od eura" koja ove godine broji 75 clanova i s kojom ce se predstaviti na Rijeckom karnevalu u nedjelju.



Ta karnevalska grupa slavi desetu godišnjicu postojanja i šestu godinu sudjelovanja na Rijeckom karnevalu.

Eurima i francima prikljucili su se i Zoro i vojnici, odnosno clanovi konjickog kluba Paradiž koji su, radi dobrobiti konja, na Porataratu stigli pješice, uz zvukove bubnjeva i truba.

I oni su veselo i bucno obilježili svoj maškarani dolazak te obišli centar grada, uveseljavajuci mnogobrojne prolaznike i nešto malo turista koji su obilazili gradske znamenitosti. (N. SOFTIC)

Na umaškom karnevalu 700-tinjak sudionika

Zajednica Talijana Buje i njenih 80-ak clanova osmislilo je ovaj put pravu bajku "Buježi iz Indije" koju su ispricali svima u subotu na 15. Umaškom karnevalu, gdje su zasluženo osvojili prvo mjesto u jakoj konkurenciji od 12 grupa s ukupno 700-tinjak sudionika.

Na umaške ulice donijeli su dašak Orijenta uz cudesnu glazbu, lijepe plesacice i pucane u krasnim kostimima, što je sve bilo "upakirano" u luksuznu kraljevsku procesiju s pravim iznenadenjem za kraj - ogromnim kostimiranim slonom kojeg su doveli na kotacicima.



U Umagu se zadnjih godina na prva tri mjesta izmjenjuju uvijek iste, najmnogoljudnije grupe, koje zaista pokazuju puno uloženog truda, zacinjenog efektnom kreativnošcu. Lani prvi, ove je godine Mjesni odbor Petrovija osvojio drugo mjesto. Opet su s više 150 ljudi bili najbrojniji, zvali su se "Petrovijansko proljece", bilo ih je svih dobi, a odjenuli su u kostime i svoje kucne ljubimce.

Bilo je svega - cvijeca, zelenila, pcela, pa cak i velika bubamara umjesto automobila. Drugu godinu za redom trece mjesto osvojila je Zajednica Talijana Savudrija sa svojih više od stotinu clanova, koji su na karneval došli s doslovce cijelim cirkusom s klaunovima, divljim životinjama, zmijama, šatorom...

Cetvrto mjesto, ali bez nagrada, zajedno su osvojile skupine iz umaškog naselja Murine (odjeveni u tradicionalne istarske maškare), te iz Dajle (pleme od cak 130 Indijanaca!).



Povorku je predvodio puhacki orkestar "Naša sloga" iz Babica, zajedno s umaškim mažoretkinjama. Nastupio je još jedan takav orkestar - onaj iz slovenskog mjesta Vrh nad Laškim, koji je bio zajedno s grupom iz Dajle. Vesele maškare i alegorijska kola obišli su glavne ulice u centru, a onda se program nastavio na Novoj obali uz glazbu i proglašenje pobjednika. (T. KOCIJANCIC)

Tradicijske maškare, glazba i ples najmladih u Bujama


Karnevalska povorka, iako ne velika kao ranijih godina, privukla je pažnju gradana koji su pozdravili sudionike, pljeskom ih nagradujuci za veliki trud oko izrade maski i kostima. Povorku su predvodili Marušicani koji su se ove godine vratili tradiciji i nekadašnjem nacinu maskiranja u ovim i drugim krajevima.



Sve je zacinjeno glazbom, bez koje Marušicani ne mogu. Posebno su toplo pozdravljeni najmladi sudionici karnevala - polaznici djecjih vrtica. Bilo je tu raznih maski i poruka, ali i puno pjesme i plesa na glavnom bujskom trgu, plesa u kojemu su sudjelovali i djeca s tetama iz vrtica, ali i mnogi roditelji koji su se prikljucili karnevalskim svecanostima i zajednicki sudjelovali u izradi kostima. (L. JELAVIC)



Završnica pokladnih svecanosti u Labinu


Groznica subotnje veceri zavladala je u središtu Labina kada su medu 400-tinjak maškara na završnici gradskih pokladnih svecanosti u fokus dospjele krabulje iz Koromacna.



Na pristojno posjecenim Zelenicama iz zvucnika s autoprikolice zatreštala je Donna Summer, njena obarajuca "I feel love", a iznad DJ-eva miks pulta klatila se divovska figura Tonyja Manera (Johna Travolte), celuloidne legende sedamdesetih, kralja plesnog podija, u karakteristicnom raskoraku. Cista špica programa!

Maškare iz Voloskog nadahnuo je Divlji zapad pa su na alegorijska uglavili saloon, a na onim labinskih Farabuta, koji su završili u kamenom dobu, našla se - pecina.



Simpatije su osvojile i "Krabulje za nevervat" iz Kožljaka, njihovi mladenci s natpisom "Friško zatareni". Raspjevane je, pak, Cepljonske maškare inspirirala Španjolska, strasti koride, toliko da su na kolima vukli ogromnog bika. Najmladi su se ovom zgodom predstavili kao likovi iz bajke, pcelice, bubamare, pauci... (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter