FOTO: Pula napokon dobiva rivu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rad arhitektonskog studija BF i projektantskog tima u sastavu Zoran Boševski, Boris Fiolic, Marko Vitkovic, Ana Mikelic i Janko Velnic, sa suradnicima Tihanom Hrastar, Markom Krolom, Branimirom Hrgovanom i Velimirom Tolicem, ocijenjen je najboljim na natjecaju za idejno arhitektonsko rješenje uredenja pulske rive.

Povratak Pule moru i vracanje izlaza na obalu starogradskoj jezgri predstavlja stvaranje novog urbanog identiteta same Pule, cija ce riva dobiti izuzetno atraktivnih 2,5 kilometara mediteranskog podrucja na obali Pulskog zaljeva.

Rad studija BF ocijenjen je najboljim - i nagraden sa 125 tisuca kuna - izmedu 13 radova uglednih arhitektonskih biroa. Glavna je premisa u tom radu proširenje podrucja kod Carinskog gata za potrebe putnicke luke te mnoštvo pontonskih sadržaja na dionici od toga gata do uvale Mandrac. Nasuprot tim sadržajima bio bi modernizirani vizualni identitet željeznickog kolodvora koji bi dobio višefunkcionalnu zgradu.

Istice se da je planirani razvoj užeg dijela luke nužno u što kracem vremenu prilagoditi novonastalim zahtjevima luke i grada, uz kreativnu valorizaciju koja ne smije podleci trendovskoj banalnoj turistickoj komercijalizaciji.



Tako ce se u prvoj zoni (središnji dio rive) i cetvrtoj (Uljanikov dio) obnoviti postojeci pješacki koridori uz gradsku jezgru, koji se naglašavaju novim zelenilom. Drugoj zoni, kod Carinskog gata, daje se funkcija putnickog terminala za ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila s trajekta, odnosno putnika s kruzera.

Treca zona trebala bi biti najzanimljivija gradanima jer su u njoj glavne funkcionalne novosti u odnosu na ostale. Nagradeno rješenje nudi u moru postavljene platforme (otoci i pontoni) s nizom razlicitih sadržaja koji stimuliraju taj trenutno zapušteni prostor na potpuno nov i jedinstven nacin.

Medutim, iako djeluje nestvarno jer su Puljani takvu pricu slušali još pocetkom tisucljeca, parking u luci namjerava se riješiti uistinu smionom idejom - izgradnjom "broda -parkirališta" s 400-tinjak mjesta...(Piše Goran ROJNIC)

CIJELI TEKST U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter