FOTO: Požar poharao 100 hektara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Požar velikih razmjera koji je buknuo u 14.45 sati u cetvrtak kod mjesta Foli, južno od Žminja, lokaliziran je u 18.20 sati. Opožareno je 100 hektara, a vatrogasci ce iz sigurnosnih razloga nadzirati zgarišta i tijekom noci.

Na mjestu požara iz preventivnih razloga ostat ce pulska i svetvincentska jedinica, a po potrebi ce poslati još vatrogasaca. U gašenju požara sudjelovalo je 110 vatrogasaca s 40 vatrogasnih vozila i dva kanadera.

Uzrok požara zasad nije poznat, a Klaudio Karlovic iz pulske javne postrojbe kaže da ce policija nakon gašenja obaviti ocevid i utvrditi uzrok. U mjestu Feštini bio je smješten privremeni stožer u kojem su bili Karlovic, Dino Kozlevac, prvi covjek istarskih vatrogasaca, te Renato Kalac iz Centra 112. Iz Feštini je koordinirana cijela akcija gašenja, od rasporeda vatrogasaca do slanja koordinata kanaderima za ispuštanje vode. Kalac nam je kazao da je prisutan iz sigurnosnih razloga, ali da srecom potrebe za njegovim vecim angažmanom nije bilo.



Prema prvom izvještaju vatrogasaca, požar je izbio na potezu od Foli prema Ceru, a u prvih je sat vremena opožareno oko 25 hektara šume i raslinja. Iz Pule je prvotno krenula profesionalna jedinica s pet vozila i 15 vatrogasaca, a u pomoc im je pristigla rovinjska profesionalna jedinica s cetiri vozila i devet vatrogasaca. No kada je vatrena stihija pocela ugrožavati Cubane, Rojnice i Feštine, oko 15.45 sati pozvani su i kanaderi, prvo jedan, a potom i drugi. U meduvremenu su u pomoc pristigli gotovo svi vatrogasci s pulskog i rovinjskog podrucja.

Otprilike u isto vrijeme, u 15.50 sati, kako je požar napredovao prema selima, usred opožarene šume srušio se stup dalekovoda te su intervenirali i djelatnici Hrvatske elektroprivrede. Za svaki slucaj, na terenu su bile i dežurne službe Istarskog vodovoda i Hrvatskih šuma.

Rojnici su bili u najvecoj opasnosti od vatrenih jezika, no tamo su medulinski vatrogasci i mještani dali sve od sebe da se vatra ne približi kucama. Na prilaznoj cesti u Rojnice na cesti je bilo više vatrogasnih kola koji su crijeva protezali u šumu. Mještani, neki i goli do pojasa, dobrovoljno su uzimali naprtnjace s vodom i gasili uz rame vatrogascima. Dok požar nije stavljen pod nadzor, mještani su strahovali za svoje domove i gotovo su svi bili na cesti.

U predjelu izmedu Feštini i Cubani kanaderi su najviše prelijetali i bacali vodu buduci da je na nekim dijelovima teren bio nepristupacan za vozila. Pored požara, gasitelje je mucila i velika vrucina, no kazali su da je bolje to nego vjetar. Uglavnom, zbog truda vatrogasaca nijedna kuca nije opožarena.

Mještani Rojnica, Cubana i Feština zamolili su nas da svakako pohvalimo sve jedinice na terenu koje su krenule u borbu s vatrom, i to profesionalne i dobrovoljne vatrogasne jedinice iz Pule, Vodnjana, Svetvincenta, Sutivanca, Kanfanara, Peroja, Medulina, Bala i Rovinja te dobrovoljne vatrogasce iz Ližnjana koji su bili u pripravnosti. (Izvijestio i snimio M. SARDELIN, snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter