FOTO: Požar na Marleri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko pet hektara trave i vrlo gustog raslinja izgorjelo je u požaru koji je oko 12.35 sati buknuo na poluotoku Marlera u Ližnjanu, tocnije izmedu starog kamenoloma i morske obale, u blizini vojnog poligona. U njegovu je gašenju sudjelovalo ukupno 45 vatrogasaca i 14 vozila iz pulske Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Ližnjana, Medulina, i Pule, a vatrogascima je pomagao i jedan od djelatnika Šumarije.

Vatrena stihija, koja se jako dobro vidjela i iz više od deset kilometara udaljene Pule, lokalizirana je vec oko 14 sati.

"Vatra je lokalizirana i sada se obavlja dogašivanje i osiguranje požarišta. Rijec je o teško pristupacnom terenu, a umjereni vjetar koji je puhao, i još puše, otežavao je gašenje. No, združenim smo snagama požar stavili pod kontrolu. Izgorjelo je uglavnom gusto raslinje. Posljednji veci požar na ovom predjelu dogodio se 2007. godine", rekao nam je zapovjednik JVP Pula Klaudio Karlovic.

Buduci da je rijec o nenaseljenom, šumskom podrucju okruženom obradenim poljima, a jedina gradevina, ona na vojnom poligonu, bila je udaljena više od 500 metara, nije bilo opasnosti za ljude.

No s druge strane požar je, osim interventnih službi, izmamio poprilican broj znatiželjnika, pa cak i onih koji se u tom trenutku nisu slucajno našli na plaži došli su promatrati vatrenu stihiju sa sigurne udaljenosti. Mnoštvo je sa zanimanjem s obližnjeg nasipa kamenoloma promatralo kako se "vatreni decki" bore s požarom.

Jedan zanimljiv incident dogodio se na samoj Marleri, kod bivših vojnih zgrada, gdje su se sudarili osobni automobil BMW i kamion jednog DVD-a. Iako je šteta bila manja i nije bilo ozlijedenih, vozacica BMW-a nije htjela automobil pomaknuti s kolnika pa su ga interventna vozila morala zaobilaziti.

Kad smo ju upozorili da bi zbog toga mogla biti i kažnjena rekla nam je da joj je policija savjetovala da ne makne automobil, a isto je ponovio i jedan DVD-ovac. Medutim kamion koji je sudjelovao u sudaru na koncu je sklonjen u stranu, dok je BMW ostao doslovno nasred ceste pa su ga ostala interventna vozila morala obilaziti stružuci krovovima kabina po okolnom drvecu i granama. (S. PERŠIC, snimili M. KOLENKO, D. ŠTIFANIC, S. PERŠIC)

OPŠIRNIJI TEKST S IZJAVAMA OCEVIDACA CITAJTE U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter