FOTO: Potop u Puli i okolici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poplavljeni domovi, podrumi, trgovine, kafici, poslovni prostori i potopljene ulice, slika su Pule nakon obilne kiše koja se u noci s petka na subotu srucila na šire podrucje grada. Prema informacijama Centra 112, na Puljštini je tijekom noci palo 168 litara kiše po cetvornom metru, a u zracnoj luci je izmjereno 120 litara po cetvornom metru.

Jaka kiša uzrokovala je niz poteškoca, a najgore je prošlo podrucje Štinjana, Velog Vrha, podrucja oko Vodnjanske ceste, Trg Republike i Ciscuttijeva ulica u Puli. Do 6 sati, kada je vodeni val dosegnuo vrhunac, pulski su vatrogasci zaprimili vec 60 dojava gradana o prodoru vode u kuce i podrume.

Sat vremena prije, oko 5 sati, policija je morala zatvoriti dio Vodnjanske ceste od autokuce Edi do naselja Kapeleri gdje su djelatnici Hrvatskih cesta u popodnevnim satima postavili pet tisuca vreca pijeska te napravili takozvani zecji nasip ne bi li sprijecili prodor vode koja se ondje zadržavala. Promet se na toj dionici preusmjeravao na okolne putove i ceste što je dodatno otežavalo ionako kaoticnu situaciju.

Stožer zaštite i spašavanja Istarske županije hitno je tijekom noci angažirao dežurne djelatnike Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Pule, komunalnog poduzeca Herculanea, Vodovoda i policije.

- Od pola noci do 12 sati imali smo ukupno 250 intervencija na podrucju bivše opcine Pula. Na srecu nije bilo ljudskih žrtava, izjavio je voditelj županijske službe zaštite i spašavanja Denis Stipanov.

- Najkriticnije je, dodaje, bilo u Valbandonu, u Ulici Pineta i Maloj Vali, Fažani te u naselju Kapeleri kod Velog Vrha. U Ulici Pineta u Valbandonu spasitelji su morali izvuci nepokretnu staricu iz poplavljene kuce.

U Fažani je nocas palo 170 litara vode po cetvornom metru što je jako puno, izjavio je Stipanov.

Pulska Lucka kapetanija nije imala intervencija. Jedina dojava je bila iz Fažane gdje je vlasnik na rivi našao potopljenu pasaru koja se napunila kišom.

Iako se s prestankom kiše situacija u Puli do podneva relativno stabilizirala i voda se povukla s prometnica, posljedice potopa uklanjale su se citav dan. Vlasnici i djelatnici u potopljenim kucama, podrumima, trgovinama i kaficima dan su proveli cisteci i zbrajajuci štete, spašavajuci što se spasiti da.

Poplavljena podrucja obišao je gradonacelnik Boris Miletic te direktori gradskih poduzeca, no utjehe izbezumljenim gradanima nije bilo.

- Cesto poplavimo kad padne veci pljusak, ali nikad nije bilo ovako. Oko ponoci nas je probudio glasan prasak, a jutros smo vidjeli da je u dvorištu susjedne vile popucalo golemo stablo koje je oštetilo automobil, rekao nam je stanar Hajrudin Husic, stanovnik na Trgu kralja Tomislava gdje su poplavljeni podrumi zgrada od broja 9 do 11, a u kojima je bilo najmanje dva metra vode.

Stanari tog podrucja, koji vec 20 godina cekaju uredenje i sanaciju, ogorceni su politikom grada jer, kako kažu, pomaka nema, a situacija je sve gora. Od 5 ujutro su ispumpavali vodu u strahu od vecih šteta jer su se pod vodom našli i strujni ormarici.

Osim potpuno potopljenog parkirališta, zaplivala je i obližnja trgovina Puljanke te objekti na tržnici koji u subotu ujutro nisu ni otvarali svoja vrata. Teško je bilo i na Trgu Republike, tradicionalno potopljenom nakon svake jace kiše. Ondje su pak plivali i automobili, potopljen je podrum robne kuce.

Ogorceni su bili i vlasnici kafica i poslovnih prostora u samom centru grada gdje je voda u nekim trenutcima dosezala i pola metra.

- Za koji k… placamo sve te naknade Gradu Puli, pogotovo za slivne vode, kad se ništa ne poduzima. Tko ce nama sada nadoknaditi štetu koju smo pretrpjeli, samo su neki od komentara koji su se mogli cuti od vlasnika potopljenih objekata.


Podijeli: Facebook Twiter