FOTO: Posljednje zbogom fažanskom Badelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Napuštene i devastirane nekretnine bivšeg Badela i tvornice stakla u Fažani, kao i njihov okoliš, ocišcene su kao što se u proljece i najavljivalo. Tada je, naime, tvrtka Liberty koja je vlasnik bivšeg tvornickog kompleksa, prešla u vlasništvo izraelskog investicijskog fonda Leader holdings & investments iz Tel Aviva.

Kako isticu u Opcini Fažana, uskoro slijedi novi razgovor s investitorima koji se pripremaju za rušenje zapuštenih objekata. Prema prostornoplanskoj dokumentaciji na njihovom je mjestu predvidena gradnja atraktivnog turisticko-stambenog kompleksa.

- Vlasnici tvornice dolaze 27. rujna na sastanak u Opcinu. Oni moraju napraviti projekt kako bi dobili dozvolu za rušenje ostataka zgrada. Ocistili su veci dio, zadovoljni smo kao Opcina, a zadovoljan je bio i inspektor za ocuvanje okoliša. Odvezeno je 45 šlepera otpada, a svaki šleper ima 25 tona ili po 20 kubika otpada.

Odvezene su i salonitne ploce na mjesta za zbrinjavanje takvog otpada, dio u Sisak, a dio u Liku, u Udbinu. Osim smeca u ruševinama, pocišcen je i velik broj lešina uginulih životinja, rekao je donacelnik Opcine Radomir Korac. Cišcenje ovih prostora, istaknuo je, velika je stvar za Opcinu Fažana.



- Nakon rušenja, sadašnji vlasnik tvrtke Liberty, dionicko društvo Leader holdings & investments iz Izraela dat ce prijedloge za gradnju objekata. Želimo da se poštuju planovi, da tamo bude manji broj jedinica i da se planovi prezentiraju mještanima u trodimenzionalnom formatu.

Moraju poštivati propisanu visinu gradevina, iskoristivost prostora i koeficijent izgradenosti. U stalnom smo kontaktu i prezadovoljni smo ishodom dogadaja. Sadašnji vlasnici žele ulagati, a ne preprodavati objekte, a i mi želimo da se taj prostor konacno uredi, rekao je Korac.

Izraelska kompanija Leader holdings & investments od ožujka je vlasnik tvrtke Liberty, koja je pak vlasnik nekretnina Badela i bivše tvornice stakla. Vec su tada novi vlasnici iskazali namjeru da pociste podrucje nekadašnjih tvornickih kompleksa, što je i ucinjeno, tijekom proteklih nekoliko mjeseci, i nastave s Opcinom pregovore oko daljnje gradnje.

Tvrtka Liberty je, podsjecamo, prije nekoliko godina kupila te nekretnine od talijanske tvrtke Robustus za 8,5 milijuna eura. Planirala je izgraditi rezidencijalno naselje s deset zgrada, s prizemljem i dva kata sa 136 stanova s po 72 kvadrata. Na tom je podrucju trebao biti izgraden hotel s cetiri zvjezdice s pratecim sadržajima i podzemnom garažom. Planovima tadašnjih rukovoditelja Libertyja Ronalda Aviva i Marine Talmor odgovarao je Prostorni plan Fažane, ali ne i plan nižeg reda kojim je reducirana izgradnja na tom podrucju.



Plan je pak mimo procedure, smatrali su, mijenjala bivša nacelnica Dušanka Šuran. Kako su navodili u tužbi koju su zbog toga na pazinskom Trgovackom sudu podnijeli protiv Opcine Fažana i bivše nacelnice, ona im je obecala da ce plan biti usvojen u njima odgovarajucoj verziji, ali su ipak smanjeni smještajni kapaciteti i broj stambenih jedinica.

Od planiranih 136, broj stanova je pao na 36, visina gradevina je smanjena, a hotel s 80 sveden je na 60 ležajeva. U Opcini Fažana su se, pak nakon podizanja tužbe protiv njih, izjasnili da je ona neosnovana i neutemeljena. Zatražili su da se tužba povuce, navodi Korac, no predmet je zasad i dalje na sudu. (Piše Petra LUKEŽ, snimio Danilo MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter