FOTO: Poplava dosad nevidenih razmjera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika kolicina kiše koja je pala na podrucju Opcine Fažana u noci sa petka na subotu uzrokovala je potop nevidenih razmjera. Blatne bujice slijevale su se ulicama Valbandona odnoseci sve što im se našlo na putu, pa je osim kontejnera za smece niz ulicu zaplivao i jedan automobil, koji se zaustavio uza zid susjedne kuce.

U Valbandonu je poplavljen velik broj stanova, konoba i podruma u kucama koje se nalaze u niskim podrucjima, koja imaju problema s poplavama prilikom svakog veceg pljuska.

- Evo, vidite i sami, pumpe rade cijelo jutro jer su nam sve podrumske prostorije potpuno pod vodom. I inace smo kod svakog veceg pljuska znali imati vode u podrumu, ali možda 20, 30 centimetra. Ovako nešto još nikad nismo doživjeli, voda nam je doslovno došla do stropa, sve što smo imali unutra je otišlo, to je sad samo za otpad. Tuga i žalost, kaže nam Miranda Mattichio, kojoj je osim u Valbandonu voda ušla i u kucu u Galižani, ali u nešto manjoj mjeri.



U blizini njihove kuce u Valbandonu osjetio se i jak miris plina jer je silna voda koja se ulicama Lavanda i Ulika slijevala tijekom noci i jutra iz ležišta izbacila neciji spremnik za propan butan plin te je njegova sadržaj vjerojatno iscurio.

U ranim jutarnjim satima, doznajemo, mještani su kroz prozor kuca spašavali starije clanove svojih obitelji koji su ostali u poplavljenim stanovima. Pitanje je kada ce se mnogi od njih uopce moci vratiti u svoju kucu.

- U 60 godina koliko vec tu živim cesto je bilo problema s kišom, ali ovako nešto ne pamtim. I mene je zet jutros izvlacio kroz prozor stana u koji uopce ne možemo uci. Sve mi je pošlo s vragon, i parket i televizija, makina, frižider, ma, da van ne govorin, rekla nam je jedna stanovnica Šuride u kojoj gotovo da nema kuce koja nije zahvacena poplavom.



Vec sama vožnja automobilom po Fažanskoj cesti ukazivala je na silinu nevremena koje se srucilo na ovo podrucje: voda kao da je ispunila svaku udolinu na koju je naišla spuštajuci se iz smjera Galižane. Iz blatnih jezera koja su se stvorila na tim mjestima izvirivali su krovovi brojnih automobila, stanari su užasnuto s balkona viših katova gledali na poplavljene okucnice, a jedna je prizemnica gotovo u potpunosti uništena. Njezini vlasnici su oko cetiri sata u noci pokušali spasiti što mogu podižuci elektronske uredaje na ormare, ali su ubrzo odustali zbog nadiruce vode i pobjegli kroz prozor. U garaži im je ostao i vrijedan automobil kupljen prije pet godina za koji još otplacuju kredit.

- U kuci ima barem metar i pol vode. Ne možete ni zamisliti tu strahotu kroz što smo prošli. Sve stvari su plivale po kuci, cak je i moj bracni krevet prošao kraj mene. Cijeli moj život je uništen, pokušao sam spasiti nešto, ali nisam mogao. Ljut sam jer sam barem 20 puta zvao vatrogasce a nisu došli, ali su zato došli u susjedstvo s tri pumpe. Došlo su jedino iz Proplina i probijali se kroz vodu da zatvore ventil na spremniku iza kuce jer je i on zaplivao. Za mene je život ovdje završen, tko ce to ikad više obnoviti, rekao je ocajni vlasnik.


Podijeli: Facebook Twiter