FOTO: Pocela trodnevna opsada kaštela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zveket hladnog oružja, viteški dvoboji pod sjajnim oklopima i pancirnim košuljama, strah koji je medu gradane posijala pojava inkvizicije, ali i ljepši prizori poput renesansnih dama u raskošnoj odjeci, vratili su se na velika vrata u Svetvincenat. Kako je svijet izgledao prije 500 godina, u cetvrtak navecer su posjetiteljima docarali sudionici prvog trodnevnog Srednjovjekovnog festivala.

Mracni srednji vijek se u Žlinju, kaštelu Morosini-Grimani i na renesansnoj placi vratio otvaranjem viteških tabora, nakon cega je uslijedio svecani mimohod dama, plemica, vitezova, strelicara i konjanika kroz mjesto. Gospodar kaštela Grimani pozdravio je prisutnu gospodu te otvorio viteški turnir. Nakon viteškog turnira u macevanju, održan je igrokaz u kojem je hrabri vitez lovio vepra.

Oživljena je i legenda o vještici - inkvizicija je ispitala, mucila i presudila osumnjicenoj gradanki Svetvincenta. Kad se spustio mrak nad kaštelom, podanici gospodara kaštela sukobili su s gostujucim vitezovima, koji su ga zatim odlucili zauzeti. I tako je pocela prica o trodnevnoj nocnoj opsadi kaštela uz pomoc katapulta te gorucih kugli i strijela.



Prica se nastavlja i u petak i subotu, kada festival svoja vrata otvara vec u 11 sati. U petak nakon svecanog mimohoda u 18 sati i turnirskih viteških dvoboja veceras ce u 19 sati mali vitezovi Djecjeg vrtica Baloncic održati predstavu. Nakon inkvizicije u 20.30 sati slijedi drugi dan opsade kaštela.

Slican program predviden je i za subotu. Novina u programu je konjicki turnir srednjovjekovnih vitezova u Žlinji koji ce u 19.30 sati demonstrirati vještine baratanja kopljem i macem. Ujedno ce završiti i trodnevna opsada, a ljubitelji srednjovjekovnih prica i povijesti zasigurno ce u 21 sat doci pogledati i kraj velicanstvene bitke za kaštel.


Podijeli: Facebook Twiter