FOTO: Pocela obnova palace Portarol

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpuna rekonstrukcija palace Portarol u povijesnoj jezgri Vodnjana, nakon godina propadanja, zapocela je ovih dana. Goticka gradevina u vlasništvu Grada Vodnjana obuhvaca oko 200 cetvornih metara, a nakon desetljeca propadanja, u toj bi, donedavno napuštenoj kuci kroz godinu i pol trebali zaživjeti razni kulturni i društveni sadržaji.

Rekonstrukcija gradevine, za koju se smatra da potjece iz venecijanskog razdoblja, zapocela je nakon što je Hrvatski restauratorski zavod obavio arheološko-restauratorska istraživanja na zemljanom dijelu u prizemlju te sondiranje na zidovima i procelju, a ostaci freski ili druge sacuvane kulturne baštine nisu nadeni.

Zgrada, od koje su ostali samo vanjski zidovi, nekoliko drvenih greda medu katovima i naknadno dogradenih pregradnih zidova, dogradivana je u više navrata. O venecijanskom razdoblju svjedoci oblik prozora i vijenac koji ce biti rekonstruiran u skladu s originalnom gradnjom.

Nakon završetka rekonstrukcije koja ce se odvijati u dvije faze, i trajati oko tri godine, u prizemlju palace bit ce uredena dva poslovna prostora, primjerice jedna galerija i jedna suvenirnica gdje ce se prodavati autohtoni proizvodi. Na prvom katu bit ce multifunkcionalni prostor za razne kulturne manifestacije i umjetnicke radionice, a na drugom uredski prostori.

Rekonstrukcija palace Portarol, prema ugovoru koji je Grad kao investitor sklopio s izvodacem radova, tvrtkom Vladimir Gortan, procjenjuje se na 1,3 milijuna kuna s PDV-om u prvoj fazi. Od toga je 105 tisuca eura, odnosno oko 800 tisuca kuna Grad Vodnjan dobio lani od Regije Veneto, a ostali dio financira iz proracuna. U drugoj fazi planira se utrošiti još milijun kuna za uvodenje kompletne infrastrukture, odnosno instalacija vode, struje, rasvjete te grijanja.

Iza palace nalazi se zgrada stare napuštene uljare koja je u vlasništvu Grada Vodnjana te je u buducnosti u planu i njeno uredenje. (Petra LUKEŽ; Snimio M. ANGELINI)

OPŠIRNIJE O OBNOVI VODNJANSKIH PALACA U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter