FOTO: Pazinski samanj na minus tri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Niti bura niti niska temperatura, koja je u utorak u Pazinu sredinom dana iznosila minus tri stupnja Celzija, nisu jace od pazinskog sajma, najveceg u Istri, koji se održava svakog prvog utorka u mjesecu. Medutim, bura koja je cijeli dan puhala razrijedila je štandove, pa ih je umjesto 150 do 200, koliko ih prema informacijama Damira Bacca, voditelja sajma, obicno biva postavljeno, bilo samo 33.

Bura, koja je cijeli dan brijala Šetalištem Pazinske gimnazije, otpuhala je neke trgovce, a oni najhrabriji, pristigli iz raznih krajeva, sjatili su se u Šetalište. Izloživši samo dio asortimana cekali su kupce, ali i njih je bilo manje nego uobicajeno.

Odvažni trgovci i kupci, redom odjeveni u toplu zimsku odjecu, više su zbijali šale nego trgovali, pa je na sajmu, možda više nego ikad dosad, vladala donekle obiteljska atmosfera. Svi kao da su došli na nekakvu promenadu, ali crvena lica i promrzle ruke odavali su stvarnost. Hladno je, ali raditi se mora, a svaki je kupac itekako dobrodošao, cak i ne toliko da se zaradi, vec barem da se podmire putni troškovi.

Trgovci na pazinski sajam dolaze iz raznih krajeva, no najviše je vozila bilo s pulskim registracijama te nekoliko zagrebackih, karlovackih i krapinskih.

Unatoc hladnoci kupci su obilazili štandove. Uglavnom se tražila topla zimska odjeca, a posebno tople pamucne zimske carape. No, bilo je i onih koji redovito samo prošecu sajmom.

Marija Videkic iz Pazina redovito posjecuje sajam, ali rijetko kupuje. Danas nije kupila ništa jer joj je, kaže, Sanader pokupio mirovinu. Žali te jadne ljude koji su i po nevremenu prisiljeni stajati za štandovima da bi što prodali i zaradili. Nije joj hladno jer se dobro obukla, ali da cijeli dan mora stajati za štandom, zacijelo bi, kaže, i ona promrzla.


Podijeli: Facebook Twiter