FOTO: Papa u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Molitveno bdijenje pape Bendikta XVI. s mladima na Trgu bana Jelacica završilo je nešto iza 21 sat nakon cega se Sveti Otac papamobilom odvezao do Apostolske nuncijature na Ksaveru. Prema policijskoj procjeni na glavnom zagrebackom trgu okupilo se oko 25 tisuca ljudi, a još oko cetiri tisuce molitveno je bdijenje pratilo preko videozida na Kaptolu.



Na nedjeljni susret sa Svetim ocem u Zagreb je otputovalo oko 2.500 vjernika iz Istre. Porecka i pulska biskupija organizirala je prijevoz s 50 autobusa. Vec u subotu na susret s papom Benediktom XVI. krenulo je 450 mladih iz Istre koji su sudjelovali u molitveno-meditacijskom bdijenju što se održalo na glavnom zagrebackom Trgu Bana Jelacica.

Papa Benedikt XVI. vec je nekoliko puta kao kardinal posjetio Hrvatsku i, kako je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi nedavno rekao, moglo bi se reci da se u toj "zemlji s dubokim kršcanskim i katolickim korijenima" Papa osjeca kao kod kuce.

On je stigao u Zagreb zrakoplovom Airbus A320 tvrtke Alitalia nešto prije najavljenih 11 sati. Politicko izaslanstvo Hrvatske na doceku vodio je predsjednik Ivo Josipovic, pored njega su na Plesu bili premijerka Jadranka Kosor, cetiri potpredsjednika Vlade, predsjednik Sabora Luka Bebic i potpredsjednik Vladimir Šeks, nacelnik Glavnog stožera Drago Lovric te gradonacelnik Zagreba Milan Bandic. Papu je docekalo i oko 400 gradana, manje više iz tri velikogoricke župe. Bili su prisutni i svi clanovi Hrvatske biskupske konferencije. Papu je docekalo i turopoljsko folkorno društvo u tradicionalnim nošnjama, a dar su mu urucili i clanovi sedmeroclane obitelj Kardum. Zanimljivo je da su u službenom politickom izaslanstvu bile prisutne samo dvije žene - Jadranka Kosor i Željka Antunovic.

U govoru dobrodošlice predsjednik Josipovic je kazao kako nije vjernik, ali da su mu životno usadene kršcanske vrijednosti. Istaknuo je potrebu da se te vrijednosti štuju, pogotovo na ovom prostoru na kojem se susrecu katolicanstvo, pravoslavlje i islam. Osudio je korupciju kao antikršcansku, a istaknuo je i vjeru da ce i ovaj Papin posjet potaknuti ljude da shvate potrebu za europskim integracijama. EU je opisao kao iskonsko kršcanski projekt te je zahvalio Benediktu XVI. na njegovom inzistiranju na ujedinjenju Europe.







Papa Benedikt XVI. je u pocetku na hrvatskom, a potom na talijanskom istaknuo svoju ljubav prema hrvatskoj obitelji, a spomenuo se i blaženog Alojzija Stepinca. Kazao je kako davna i nedavna hrvatska povijest potice na promišljanje sve europske narode, a pri kraju govora još je jednom napomenuo potrebu štovanja obiteljskih tradicija. Nedvojbeno je dao podršku Hrvatskoj na putu u Europsku uniju.

Premijerka Jadranka Kosor je ocijenila da je ovo bio govor potpore, nade, ohrabrenja, ljubavi i podrške. Dodala je da je ovo veliki dan za Hrvatsku.

Oko 12.15 sati papa je uz velike mjere sigurnosti stigao do Pantovcaka, gdje se sastao s predsjednikom Josipovicem. Izmjenili su poklone, predsjednik je papi dao repliku lepoglavskih orgulja, a Benedikt XVI. je njemu dao monografiju freska Sikstinske kapele. Nakon posjeta predsjedniku države, Papa se susreo i s premijerkom Jadrankom Kosor, koja mu je poklonila raspelo.

Tijekom dvodnevna posjeta papa ce se sastati s brojnim vjernicima te najvišim hrvatskim dužnosnicima i predstavnicima crkvenog, kulturnog i javnog života.

Na svom 19. apostolskom putovanju papa Benedikt XVI. ce u subotu i nedjelju, kako navode vatikanski izvori, upozoriti vjernike na problem sekularizacije koja prijeti postkomunistickim zemljama, te prigodom Nacionalnog dana hrvatskih katolickih obitelji govoriti o obitelji kao izvoru zajedništva kojemu teži svaki covjek, cak i u globalizacijskom društvu.

Papin glasnogovornik otac Federico Lombardi dao je naslutiti da ce Benedikt ovaj posjet iskoristiti kako bi se zauzeo za pristupanje Hrvatske EU-u. Benedikt želi pojacati veze koje je njegov prethodnik Ivan Pavao II. uspostavio sa zemljom u kojoj je od 4,5 milijuna ljudi skoro 90 posto katolika, napomenuo je glasnogovornik. To ne iznenaduje kad je rijec o papi Nijemcu kojemu je jacanje europskoga kršcanskoga naslijeda jedna od tema pontifikata. Benedikt cesto poziva predstavnicke institucije na kontinentu da formalno priznaju vjerske korijene, a to je nešto što do danas uglavnom ne nailazi na odaziv, navode mediji.

"Papa se nada da ce se to (hrvatsko clanstvo u EU-u) ostvariti i da ce ta zemlja sa sobom donijeti bogatstvo svoje kulture i (kršcanske) vrijednosti bogate tradicije hrvatskoga naroda", kazao je Lombardi za vatikansku televiziju.

U nedjelju ce Papa na zagrebackom hipodromu predvoditi misu na kojoj ce sudjelovati oko 300.000 ljudi. (Novi list, Hina, M. J.)


Podijeli: Facebook Twiter