FOTO: Pahulje prolepršale Istrom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda su se mnogi stanovnici obalnih dijelova Istre obradovali ugledavši rano jutros pahulje nošene jakom burom, snijeg je do devet sati u potpunosti prestao padati, a u vecini se mjesta i otopio.

Snijeg su barem nakratko jutros mogli vidjeti stanovnici Pule i okolice, Žminja, Poreca, Umaga, pa i Rapca, dok ga zacudo u Pazinu nije bilo. Nešto debljeg snježnog pokrivaca ima na Cicariji i na podrucju Labina za koje i dalje vrijede zimski uvjeti vožnje, upozoravaju iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.







Cicariju je tek mjestimicno zabijelio snijeg. U Jelovicama, Vodicama i Danama napadalo ga je svega centimetar, dva, a toliko ga je bilo i u okolici Trstenika. Temperature su se nocu spustile i do -9 stupnjeva Celzija. Osjecaju hladnoce dodatno je doprinosila i jaka, na udare olujna bura.

- Na Istarskom ipsilonu i dalje je obavezna zimska oprema, iako nema snijega i ceste su u cijeloj Istri ciste i prohodne. Takoder i dalje vrijedi upozorenje za jaku i olujnu buru koja od sinoc ne slabi i zbog koje su pulski vatrogasci imali nekoliko intervencija u okolici Pule na uklanjanju grana i stabala koji su pali na cestu, rekao nam je Renato Kalac, procelnik Podrucnog ureda za zaštitu i spašavanje u Pazinu.

Klaudio Karlovic, zapovjednik pulske javne vatrogasne postaje, potvrdio nam je da su rano jutros vatrogasci, izmedu ostalog, uklanjali stablo koje se preprijecilo na državnoj cesti Pula - Marcana kod Horse centa Loborika, no nekih vecih intervencija nije bilo.







Protekla je noc u skladu s prognozama donijela i vrlo niske temperature debelo ispod nule, zbog cega se na krajnjem dijelu Poluotoka rt Kamenjak našao pod debelim slojem mraza. Na pojedinim se cestama pojavila i poledica, ali najavljene su prave zimske uvjete djelatnici Cesta spremno docekali i glavnim županijskim i državnim prometnicama posipali šljunak i sol.

Unatoc najavama na Bujštini do popodnevnih sati nije pala ni pahulja snijega, a kako doznajemo od bujskog meteorologa amatera Gorana Kovacevica tako ce ostati sve do petka na subotu za kad se snijeg doista predvida na ovom podrucju.







Snažan vjetar nije prouzrocio poteškoce, pa ni vatrogasci nisu imali intervencija, uz izuzetak jednog šumskog požara u Donjim Serbanima, rekao nam je zapovjednik umaške javne vatrogasne postrojbe Marino Alessio.

Iako je prema nekim najavama meteorologa proteklih dana snijeg trebao zabijeliti i Porec, to se nije dogodilo. Tek se nekoliko pahulja nošenih vjetrom zavrtjelo u zraku u jutarnjim satima i ponegdje se zadržalo na brisacima vozila, ali ne zadugo.







Snijega nije bilo ni u zaledu Poreštine, poceo je padati ujutro u Vižinadi, ali ga je vjetar brzo raznio. Hladno i vjetrovito vrijeme nije omelo život na gradskim ulicama, no pomelo je dobar dio prodavaca na poreckoj tržnici.

Unatoc najavama da ce pasti snijeg u Rovinju je tek puhala bura, a oblacno vrijeme i niže temperature znacili su manje sugradana u centru grada. U Kanfanaru, Balama i Žminju u jutarnjim satima je snijeg samo povremeno prolijetao i nije se zadržavao.







Osim nekoliko sitnih pahulja koje su prolijetale ujutro, u Pazin snijeg još nije stigao, ali zato je tu cica zima u svojoj punini.

Premda je u podne, prema mjerenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda, temperatura prešavši ništicu stigla na +2 stupnja Celzija, uz pojacani istocnjak bilo je vrlo hladno. U gradu je vidljivo da se umirovljenici ili pak mladi ne okupljaju na uobicajenim punktovima, a prolaznici ubrzavaju korak da bi se ugrijali te što prije stigli do zatvorenog prostora.

Prema sadašnjim prognozama, narednih ce se nekoliko dana temperature i tijekom dana uglavnom zadržavati ispod nule, a nakon sutrašnjeg djelomicno suncanog vremena uz jaku buru, vec s petka na subotu možemo ocekivati nove snježne padaline.


Podijeli: Facebook Twiter