FOTO: Oj, Lanišce lipo selo moje!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bugarenje, kanat na tanko i debelo, rovinjske bitinade, ojkanje, orzanje, sve to i puno više moglo se cuti na 5. smotri tradicijske vokalne baštine Hrvatske "Zarozgajmo na Cicariji", koja je na 548 metara nadmorske visine, pored župne crkve sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, okupila rekordnih dvadesetak skupina te 150-ak hrvatskih vokalnih izvodaca.

Istaknuvši da peta smotra za mini mjesto predstavlja maksi jubilej, jer laniška opcina ima tek nekoliko stotina stanovnika, svoje je goste docekao laniški nacelnik Neven Mikac.

Glazbenu dobrodošlicu, napjevom u formi bugarenja "Oj, Lanišce lipo selo moje", zaželjele su im clanice Ženske vokalne skupine Lanišce. Stari cuvari starinskega kanta, dva Cica, Anton Šverko i Zorko Ziraldo, odlucili su za napjev "Na vrh gore", dok je na cicskoj tamburici zavirao Bruno Krajcar.





Veseli i dobrohotni Slavonci, clanovi udruge Šokadija iz Babine Grede, predstavili su obilje sacuvane šokacke baštine svoga kraja, a posebno becarac. Iz Dalmacije su potegnuli do Lanišca i vozili se sedam i pol sati samo da bi izveli pastirske napjeve, gangu, mušku i žensku, ojkanje orcanje, pjevaci iz junacke Imotske krajine, skupina hrvatskog kulturnog društva Vinjani, KUU- a Bijele ruže, KUD-a Komaštre Ogorje, Gangaši iz Kantuna i Sokolovi iz Ravnih Kotara.

Na lanišku pozornicu pod vedrim nebom, stupili su i pjevaci iz zadarskog zaleda KUD-a Radovin i KUD-a Privlaka, duet iz zadarskog kraja Livio Marijan i Ivica Dundovic, a potom i clanovi KUD-a Josipdol, grupa pjevaca koja izvodi tradicijske pjesme Potkapelskog kraja. Frane Šugar i Josip Jože Galant sa Žminjštine izveli su kanat na tanko i debelo.

Prvi put u Lanišcu nastupili su clanovi KUD-a Gacka Licko Lešce. Posebnu je pažnju pobudila narodna nošnja Licana koji su otplesali i Licko kolo. Predstavili su se i Žejanci, Bitinadori KUD-a "Marko Grbin" Rovinj, a smotru je svojim nastupom zatvorila Ženska klapa Roc, istarskom narodnom "Zaspala je Katica".

No, u Lanišcu nitko nije zaspao, tek su se probudili jer su se organizatori smotre, Opcina Lanišce i udruga za kulturu Histriart, održane pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Istarske županije, Hrvatskog društva skladatelja ZAMP te Matice Hrvatska, Ogranka Lanišce, pobrinuli za zabavu uz grupu "Sandi i Saša". (Napisala i snimila Gordana CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter