FOTO: Novigradska dvorana dan poslije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatrogasci su u nedjelju citav dan i noc ispumpavali vodu iz novigradske sportske dvorane, a posao su nastavili i u ponedjeljak.

"Nakon toga cemo krenuti s rašcišcavanjem i vadenjem parketa te utvrdivanjem ostalih šteta, u prvom redu na elektricnim i strojarskim instalacijama, koje su mogle nastati uslijed zadržavanja vode.

Konstrukcija objekta, prema onome što je moguce vidjeti izvana i iznutra, nije dovedena u pitanje, a tribine su vec sasvim ciste", rekao je novigradski gradonacelnik Anteo Milos, ponovivši da je dvorana vrijedna 40 milijuna kuna, otvorena prije nepunih mjesec dana, osigurana.

Najavio je i da ce na redovnoj sjednici Gradskog vijeca, zakazanoj za iduci tjedan, predložiti osnivanje medustranackog povjerenstva zaduženog za utvrdivanje je li poplavu u dvorani, osim elementarne nepogode, uzrokovana i eventualnim propustima u realizaciji tog projekta.



"Ucinit cemo to da ne bi ostala nikakva otvorena pitanja ni bilo kakve price o toj kapitalnoj investiciji", istaknuo je. Na njegov je prijedlog osnovano i povjerenstvo za otklanjanje šteta na dvorani u kojemu su njeni projektanti, nadzorni inženjeri i izvodaci radova.

Kritika da je za dvoranu izabrano krivo mjesto, u depresiji na kojoj se skuplja voda i s podzemnim vodama, bilo je i prije njene izgradnje. Milos na to kaže da su u istoj depresiji izgradeni Dom za starije, škola i ambulanta te da projektanti projektiraju objekte na osnovu relevantnih podataka koje dobijaju od strucnih državnih službi.

"Dogodila nam se elementarna nepogoda, dvaput više vode od maksimuma koji su ovdje ikad zabilježeni. U dvorani su radile sve cetiri pumpe s agregatima, koje smo postavili zajedno s upojnim bunarima, ali ih je masa vode jednostavno prekrila", rekao je.

Dodao je da bi 10 tisuca prostornih metara vode, da se nisu skupili u dvorani, vjerojatno srucili prema školi, ambulanti i drugim objektima ispod ceste te da prema informacijama iz Hrvatskih voda bujica spustila iz pravca Gornje Bujštine po zemlji, ali i podzemno iz umaškog potoka koji je nije uspio progutati, pa je izbijala iz zemlje na raznim mjestima.


Podijeli: Facebook Twiter