FOTO: Novi snijeg u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istri je tijekom noci palo izmedu dva i deset centimetara snijega. U Puli je palo šest, u Pazinu oko tri, a na Cicariji izmedu deset i 12 centimetara. Od ranih jutarnjih sati aktivirane su sve zimske službe i komunalna poduzeca, tako da su prometnice tijekom dana bile prohodne, saznajemo od Renata Kalca, procelnika podrucnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Što se prometa na Istarskom ipsilonu tice, bilo je ogranicenja za teretna vozila preko tri tone do 7.40 sati nakon cega je prometovanje teklo bez ogranicenja. I dalje je obvezna zimska oprema i oprez u prometu. Nešto problema s prekidima u napajanju elektricnom energijom imala su naselja na Puljštini, no Denis Brajkovic iz Elektroistre porucio je da se sve rješava u kratkom roku.

- Problemi su poceli u noci zbog snijega i jakog vjetra. Kvar na podrucju Petehi - Draguzeti saniran je oko 11 sati, a oko sat kasnije riješeni su problemi u Šainima, Bicicima i Pacicima. Zbog izgorjelog stupa bez struje su ostali Škatari, Šikici, Ševe i Šišan, no taj je problem riješen u devet sati ujutro. Belavici, Bratulici i Stara Stancija struju su dobili u 12.20 sati, a podrucje oko Pomera i Funtane bilo je bez struje od 11.40 do 13 sati, kazao je Brajkovic i dodao da je problema u opskrbi elektricne energije u Svetvincentu, Vižentinima Bokordicima, Bibicima i Režancima zbog izgorjelog stupa.

Od Vedrana Grubišica iz Stožera za zaštitu i spašavanje doznajemo da novi snijeg u Istri nije donio novih problema te da su sve ceste posipane i ciste.

- Tome je pogodovala i cinjenica da je neradni dan pa je promet smanjen. Sve su službe su odgovorno shvatile svoje zadatke i intervenirale pravovremeno pa možemo biti zadovoljni s nacinom na koji su reagirale, kaže Grubišic.

Novi snijeg u Puli nije donio probleme


Bez obzira na to što je i drugu noc padao, snijeg nije paralizirao Pulu, a primirila se i dugotrajna olujna bura. Svi glavni prometni pravci su ocišceni i posuti solju. Prema podacima Policijske uprave istarske od ponoci do jutra na istarskim prometnicama dogodile su se samo dvije prometne nesrece i to u Puli, a jedna je osoba lakše ozlijedena.

Snijeg se relativno brzo topio pa je i to pomagalo dežurnim cestarima. Dok je subotnje jutro bilo itekako radno ispred poslovnih prostora u centru grada, gdje su vlasnici i djelatnici cistili pješacke zone, nedjeljno jutro tu su obavezu preuzeli djelatnici Herculanee. Tako su Flanaticka ulica, Trg Portarata i Ulica Sergijevaca odmah ujutro bile ocišcene uz rubove zgrada kako bi pješaci mogli bezbrižno prolaziti, prohodan je bio i Forum, a problema je bilo jedino u Kandlerovoj ulici gdje se snijeg zavukao u pukotine kamenih ploca pa je postojala opasnost od zaledivanja.

Nešto prije cetiri sata je u nedjelju poceo padati snijeg u Pazinu i na Pazinštini. Docekalo ga je i 800-tinjak maturanata i njihovih gostiju jer je u subotu navecer bila maturalna zabava u Spomen domu koja je potrajala do ranih jutarnjih sati. Pazinci su se u nedjelju ujutro probudili u bijelom okruženju, ali pod suncem. Snijega je bilo svega jedan do dva centimetra i brzo se topio, a cesti su rekvizit bile suncane naocale. Minimalna temperatura u Pazinu bila je -8,8 stupnjeva Celzijusa po podacima Istrameta dok se u 11.30 digla vec na -0,1 stupanj Celzija.

Vec oko šest sati ujutro na cišcenje i posipanje cesta po krenula su dva posipaca, jedna ralica i jedan bager s košarom. Ukupno je angažirano desetak radnika ovdašnjeg komunalca Usluge, a potrošeno je oko dvije tone soli i sipine. U Šetalištu Pazinske gimnazije zatekli smo djelatnike Usluge s lopatama koji su se brinuli za sigurnost pješaka. Neki gradani su vec rano ujutro prionuli cišcenju snijega s prilaza svojih kuca i automobila kao i prodavaci koji su prije otvaranja ocistili pred trgovinama koje su radile.

Par sati zimskih radosti u Rovinju i Porecu


Iako je u Rovinju palo tek centimetar-dva snijega u noci sa subote na nedjelju bilo je to dovoljno da se oni najmladi razvesele te posegnu za sanjkama ili pak naprave grude te njome pogode svoje prijatelje ili clanove obitelji. Malo snijega nije stvaralo ni velike glavobolje starijima koji su revno cistili snijeg pred svojim kucnim pragovima. Glavne su prometnice bile prohodne, a cišcene su i posipane vec u ranim jutarnjim satima.

Bijela carolija je medutim ubrzo nestala jer se vec oko podne sav snijeg rastopio. Vatrogasci nisu imali intervencija vezane za snijeg, a ni u hitnoj pomoci nije bilo pacijenata s lomovima ili uganucima.

Porec
i Poreština su bez snijega ostali takoder u podne, a dan je bio suncan i napokon bez vjetra. Najviše snijega na Poreštini bilo je u zaledu, u Svetom Lovrecu, gdje ga je u ranim jutarnjim satima bilo oko pet centimetara, a na najmanje u južnim dijelovima, na podrucju Vrsara gdje se vec oko 11 stati potpuno otopio.

Na poreckim ulicama napadalo je oko jedan do dva centimetra snijega, kako su neki rekli "dovoljno za zabavu najmladima, a bez problema za starije". U nedjeljno jutro nije bilo puno prometa na cestama, a prhki snijeg koji je napadao na suhe ceste srecom nije stvarao vece problema vozacima.

Na teren su vec u noci izašle zimske službe poreckog komunalaca Usluge koje su cistile gradske ulice i nerazvrstane ceste, te posipali solju sve plocnike i pješacke zone. Noc je protekla mirno i za porecke vatrogasce koji u noci sa subote na nedjelju nisu imali intervencija.

I Bujština se u ranojutarnjim satima nakratko zabijelila. Snijega je palo od jedan do dva centimetra, a na žalost najmladih, brzo se poceo rastapati. Zimske službe i komunalci dobro su se pripremili, na vrijeme su posipali ceste solju i šljunkom, pa problema u prometu nije bilo.

Borba s burom na Labinštini


Labinština je osvanula pod nekoliko milimetara snijega, koji je zatim okopnio na jutarnjem suncu. Oko 11 sati prolaznici na Titovom trgu imali su prigodu vidjeti rijetku "ludost" vremena: unatoc vedrom nebu zalepršale su pahuljice, za što je, naravno, zaslužna bura, vrlo blaga u usporedbi s onom prethodnih dana.

U noci sa subote na nedjelju ipak nije bila tako bezazlena jer su otkacene dalekovodne žice zapalile dva dalekovodna stupa. Vatrogasci su najprije intervenirali u selu Stipani kod Brestove gdje je požar izbio oko 5 sati, a zatim u 8 sati u Labinu, izmedu naselja Vilete i Presika. Osim Stipana i trajektnog pristaništa bez struje je do 7 sati, kada su djelatnici Elektroistre popravili kvar, bilo i selo Baci. U Labinu nije došlo do prekida opskrbe elektricnom energijom.

Za labinski pogon Elektroistre protekli vikend bio je izrazito stresan, posebice noc s petka na subotu, kada se, doznajemo rukovoditelja održavanja Valtera Glavicica, zbog bure radilo "od tri ujutro do tri popodne". Oko tri sata planuo je stup na Vinežu, zbog cega je naselje ostalo bez struje, a popravak nakon intervencije vatrogasaca trajao je do 9 sati. Dalekovod prema Koromacnu zadavao im je najviše brige: ispao je iz mreže u subotu u 8 sati, pa su do 10 sati bez struje bili Trget, Brgud, Stanišovi, Vlakovo, Viškovici, Brovinje i Koromacno, a isto se ponovilo u nedjelju kada je prekid trajao od 3.30 do 7.30 sati.

Dalekovod u istom smjeru, koji od Donjih Kranjca napaja Junac, Škrkoni, Drenje, Crni, Ravni i Skitacu otkazao je u subotu u 5 sati, a u funkciju je vracen tri i pol sata kasnije. Tog jutra je od 8 do 10 sati bez struje bila i Bršica zbog prekida izmedu nje i Štalija, a jucer je od 3.30 do 9 sati trajao prekid na vodu prema Rakoneku u Raškoj dragi, glavnom pulskom izvoru pitke vode, ali problema u opskrbi elektricnom energijom nije bilo jer objekt ima rezervno napajanje.

U Komunalnom poduzecu "Prvi maj" zadovoljni su što s obzirom na jacinu vjetra nisu puno posla. Osim uklanjanja slomljenih grana, morali su ukloniti dva srušena bora, u Parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata ispod kina te u Lošinjskoj ulici u Rapcu. (GI)

Vraca se bura

U ponedjeljak ce u Istri, po prognozi IstraMeta, biti pretežno oblacno, uz blag porast temperature. I dalje ce puhati bura, uglavnom umjerena, a na južnom i istocnom dijelu poluotoka može biti i jaka. U poslijepodnevnim satima se ocekuju i duža suncana razdoblja. Prognoziraju se jutarnje temperature od minus devet do minus cetiri stupnja Celzija te maksimalne dnevne od minus tri do tri stupnja. U nastavku tjedna ocekuje se stabilno vrijeme uz duža suncana razdoblja te sve toplije. (S. B.)


Podijeli: Facebook Twiter