FOTO: Nove i stare snage u klubu Uljanik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stari i novi bendovi okupili su se sinoc na koncertnom maratonu na terasi kluba Uljanik kako bi obilježili njegov rodendan i pola stoljeca rocka u Puli.

U bendovima koji su se popeli na binu bilo je tako clanova danas neaktivnih Onyx, Anti-drot, Kronos, Manekeni, Kriza, Besposlicari, Zhel, Equinoxe, Willsonov graficki projekt, Blockade runner, Devastation i drugih.

Nakon 32 godine sinoc su se tako okupili Novi put, bend ciji je put trajao kratko, od 1978. do 1980., a u nastupu se osjetilo to vrijeme. Troje od cetvero clanova prvi su put nastupili nakon razlaza, jedino je ?ole Macola ostao aktivan, a nakratko im se pridružio i Alen Vitasovic i otpjevao "Nisi više mala".

Nastupila je i grupa Stabilizacija koja je postojala od 1979. do 1983., a predstavljala je malo alternativniju stranu novog vala. U njoj su medu ostalim bili Danilo Dragosavac koji je svirao i u Lilihipu te Nikica Durakovic koji je bio clan Atomskog skloništa i Gustapha y njegovih dobrih duhova.



Dok je za ova dva benda sinocni koncert znacio makar kratki povratak, neki drugi kao što su Arsenal, Monah ili 052 zadnjih godina su više-manje kontinuirano prisutni na sceni.

Nastupile su i grupe Flanger Danger, Filji di Bruno Atomiko, Messerschmitt i VIS The Thunderbirds, sve dobro znana imena pulske scene, tim više jer su u njima svirali ili i danas sviraju clanovi nekih od danas nepostojecih sastava koje smo spomenuli na pocetku.

No, ocito je ta rotacija, osnivanje i gašenje bendova zapravo pomogla da se scena održi i da glazbenici otkriju koji im stil i koja im okolina najviše paše.

Dugi koncert poceo je ipak s mladim snagama i to bendovima Modus, Metaxa, Hombe, Fault dok cemo Oliver Kovach opisati kao kombinaciju starih i novih entuzijasta. Bit ce zanimljivo koji ce od ovih bendova nastupiti recimo, na 60. rodendanu kluba.

Šteta jedino što nismo culi neke stare stvari od bivših bendova kao što su Rosa Nera ili Megabitch, ciji clanovi su danas u nekim od grupa koje smo sinoc vidjeli pa da se prisjetimo kako su zvucale npr. "Home sweet home" ili hardcore obrade "I want to break free" koja je nakratko bila i na prvom mjestu top liste glazbene emisije Hit depo na HTV-u 90-ih. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter