FOTO: Nasilje na gay prideu u Splitu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prvom splitskom gay prideu riva se pretvorila u ratnu zonu izmedu nekoliko tisuca prosvjednika i brojne policije. Policija je nakon završetka skupa izvijestila kako je njihova procjena da je u jednom trenutku bilo oko 10 tisuca protvnika gay pridea na ulicama.

Rekli su da su, nakon što je program na rivi oko 16,30 sati završio, policijski službenici automobilima razvozili sudionike. Izvijestili su takoder da su priveli 137 osoba i da pregledavaju snimke, te da je u bolnici pomoc zatražilo ukupno dvoje ljudi.

Oni su ozlijedeni u incidentu pri izlasku sudionika gay pridea na rivu, gdje ih je docekalo mnoštvo neistomišljenika uzvikujuci »Ubij pedera«, pjevajuci domoljubne hravatske pjesme i bacajuci kamenje, boce, petarde i razne druge predmete na sudionike gay pridea.

Sudionici povorke jedno vrijeme nisu mogli napustiti Rivu jer su bili okruženi s nekoliko stotina neprijateljski raspoloženih Splicana. Policija ih je kasnije uspjela evakuirati.

Jedna od organizatorica, Sanja Juras iz Kontre, ocijenila je da policija nije odradila svoj posao, te zakljucila: "Split je gori nego Beograd".

Ozlijedene su cetiri osobe, i to novinari, doznaje se u splitskoj Policijskoj upravi. Jedan od cetvorice ozlijedenih novinara kolima hitne pomoci odvezen je u splitsku bolnicu. Policija nije izvijestila pobliže o ozljedama, no po svjedocenju ocevidaca, u bolnicu je odvezen tv snimatelj koji je pogoden u glavu opekom.







Juras je izjavila da je sramota što su sudionici pridea bili meta, cime im se, istice, želi ograniciti izražavanje njihove seksualne slobode.

Prema ocjeni organizatora, triju udruga – Iskorak, Kontra i Domina, na polasku kolone ispred ?ardina bilo je oko 200 sudionika, uglavnom iz Splita, a 30-ak ih je, rekli su, došlo iz Beograda i Ljubljane i drugih zemalja.

Sudionici prve gay parade na celu kolone istaknuli su višemetarsku zastavu duginih boja – službenu zastavu gay populacije, te mnoštvo transparenata s porukama kojima traže ravnopravnost u društvu.

Takoder su istaknuti veliki plakati s portretima splitskog gradonacelnika Željka Keruma, pjevaca Marka Perkovica Thompsona i Severine Vuckovic. U koloni su videni i novinari i pisci Zlatko Gal, Jurica Pavicic i Ante Tomic.

HND: Za nasilje odgovorna policija


Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je homofobnim nasiljem na Gay Prideu u Splitu kojeg slabo pripremljena policija ocito nije mogla sprijeciti, navodi se u priopcenju HND-a.

Najteže je stradao snimatelj RTL-a Jerko Živkovic kojeg su nasilnici pogodili ovecim kamenom u glavu pa je prevezen Hitnom pomoci u bolnicu gdje mu je dijagnosticiran potres mozga. Stradali su još i novinari Hine i Pixsell agencije.

Tražimo od policije i istražnih organa da nade i procesuira nasilnike a smatramo i da bi zbog nedovoljne policijske zaštite trebala biti provedena istraga i da bi oni koji su odgovorni trebali biti sankcionirani, piše predsjednik HND-a Zdenko Duka.


Podijeli: Facebook Twiter