FOTO: Mjuziklom završila peta Giostra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spektakularnom premijerom mjuzikla "Viva la Giostra!" održanom sinoc u uvali Peškera spušten je zastor na peto izdanje poreckog povijesnog festivala Giostra.

Nakon što su u zadnje dvije godine pažnju posjetitelja plijenili viteškim turnirom i dramoletima u kojima su tumacili glavne uloge, Društvo prijatelja Giostre ove se godine odlucilo na ambiciozan pothvat: vlastiti mjuzikl u visokoj produkciji na kakvoj bi im pozavidjele i mnoge profesionalne kazališne skupine.



Više od stotinu Porecana, amatera i volontera, glumaca, pjevaca, plesaca i konjanika, originalni tekst i glazba mjuzikla bili su dovoljna pozivnica da se te nedjeljne veceri u jedinstveni ambijent uvale Peškera slila cijela rijeka ljudi. Na dupkom ispunjenim tribinama natiskalo se više od 1.500 ljudi, a još dvjestotinjak ih je ostalo cekati ispred ulaza.

Povijesni festival predstavio je atmosferu nekih romanticnih prošlih vremena, a puno dobre volje, želje, strpljenja i jedinstva giostranata ucinili su svoje.



Ideja o mjuziklu tinjala je medu giostrantima vec nekoliko godina, a nakon završetka prošlogodišnjeg festivala pocelo se raditi na ovoj najzahtjevnijoj kazališnoj formi: novinar Glasa Istre Goran Prodan napisao je tekst, autor glazbe je mladi kompozitor i frontman grupe Carpe Diem Daniel Cunjac, scenografiju je osmislio Osman Arslanagic, koreografiju plesacica Ivana Domazet, a režija je povjerena istaknutoj hrvatskoj redateljici Nini Kleflin, koja je s giostrantima lanjskih godina suradivala na realizaciji igrokaza.

Dodate li ovome ogroman entuzijazam glumaca amatera koji su se iskazali u najboljem svjetlu, od onih koji su vec imali nekih iskustava na kazališnim daskama do onih kojima je ovo prvi javni nastup, zanimljive plesne i šaljive žonglerske tocke, igre s vatrom, ulazak konjanika i konja te dobru rasvjetu, tehniku i ozvucenje rezultat je - vrhunski spektakl. Giostranti su pokazali da su se brojni sati vježbe, proba i upornosti isplatili, napravili su svoj, porecki mjuzikl dostojan profesionalnih ansambala.



Okosnicu mjuzikla cini ljubavna prica dvoje mladih pripadnika razlicitih staleža, plemkinje Marije Corsino (odlicna Petra Tripar) i pucanina Pietra Rada (publici dobro poznati svestrani USB-ovac Gordan Gregurovic) koja se odvija u Porecu u vrijeme održavanja turnira Giostre 13. i 14. veljace 1745. godine. No, ljubavna prica ne bi bila ona prava bez peripetija, strogog oca, prepotentnog plemica kojemu je Maria obecana, napetih obrata i naravno happy enda.

Dobro uvježbani ansambl, pitki i zabavni tekstovi, duhoviti momenti, pjevne melodije, dinamicna radnja i obrati zaokupili su pažnju gledatelja tijekom sat i pol duge predstave. Kao da se sve poklopilo da porecki mjuzikl uspije pa je cak i pun Mjesec, kome se u svojoj pjesmi obraca Pietro, te veceri sjajio nad Peškerom.



Teško je bilo koga od giostranata posebno istaknuti, jer su svi povjerene im uloge odradili i više nego odlicno, od glavnih protagonista do Marijina oca kojega tumaci Gaetano Bencic, koji je sve zadivio svojim pjevackim sposobnostima, župana Ivana Jakovcica u ulozi pokrovitelja susreta Andree Dona sa svojim simpaticnim govorom, plemkinja koje tumace Daliborka Škofic, Sheri Sabor i Alsima Topic s duhovitim dijalozima, akrobata, dobošara, clanova zbora "Joakim Rakovac" kao pucana i mnogih drugih.

Publika je izvodace ispratila burnim, zasluženim aplauzom. Najavljivan kao prvi mjuzikl ovako velikih razmjera u Hrvatskoj u kojemu sudjeluju sami gradani, giostranti su pokazali da znaju i mogu prihvatiti se ovakvog zadatka.


Podijeli: Facebook Twiter