FOTO: Miletic: Bit ce nam bolje i radnici ce se više cijeniti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proslava Praznika rada u Puli pocela je ujutro budnicama pulskog puhackog orkestra u raznim dijelovima grada, na Stoji, Verudi, Vidikovcu, u Koparskoj ulici te na Trgu na mostu.

Program je, u organizaciji Zajednice Talijana i Grada, nastavljen na Trgu Portarata koracnicama puhackog orkestra, uz neizostavnu Internacionalu, i nastupom KUD-a Lino Mariani te polaganjem vijenaca na spomen-plocu cetvorici radnika ubijenih u prvomajskim prosvjedima 1920. godine.



Radnicki pokret, rekao je dogradonacelnik Fabrizio Radin, u Puli je i prije 90 godina bio vrlo dobro organiziran, tražila su se radna mjesta i kruh, a nakon zabrane prosvjeda došlo je do sukoba radnika i talijanske vojske u kojem su poginuli Franjo Mrzljak, Francesco Sponza, Luj Slebek i Odon Schmeitzer, kojih su se i u utorak prisjetili okupljeni minutom šutnje i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje.

- Nema prave demokracije bez socijalne pravde. Ondašnje vrijednosti i danas su aktualne, a povijesni Trg Portarata simbolizira radnicku dušu multikulturalne Pule, istaknuo je Radin.



- Vremena nisu laka, ali zajednicki gradimo bolju Pulu. Može se vidjeti da se na svakom koraku gradi infrastruktura da bi nam bilo bolje, da bismo poceli živjeti od svog rada i stvorili uvjete da naša djeca jednog dana mogu prehraniti svoje obitelji.

Uvjeren sam da ce nam biti bolje te ce se radnici cijeniti više nego danas, porucio je gradonacelnik Boris Miletic, cestitajuci Puljanima Praznik rada.

Uslijedio je start 42. pulske biciklijade, kojoj se odazvalo oko 150 rekreativaca.



Prvosvibanjska proslava, tradicionalno, nastavila se u Šijanskoj šumi. Bilo je ondje razne zabave i programa, a tu je bio je i cilj pulske biciklijade u kojoj, kako je receno, nema pobjednika nego su pobjednici - svi sudionici.

No, kao i uvijek, najviše ljudi okupilo se u poslijepodnevnim satima kada je podijeljeno cak 2.500 porcija fažola. Gužva oko štandova još je jednom potvrdila da su besplatne porcije pun pogodak organizatora jer je fažol doslovce nestao u trenu.

S podjelom se pocelo i prije predvidenog vremena, a gradanima su porcije tradicionalno dijelili poznati pulski politicari, odnosno vijecnici Gradskog vijeca Pule predvodeni gradonacelnikom Borisom Mileticem.


Podijeli: Facebook Twiter