FOTO: "Medulinka" oživjela tradiciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eko, su se uženili - mlada, lipa Medulinka Fuma Lorencin i žgaji Galižanac Mengo Capolicchio, i veliki su, pravi pir imali. Prezentacija vjencanja Medulinke i Galižanca bila je okosnica subotnje, drugi put održane fešte "Medulinka" - koja je kao novi proizvod društva kulturno-umjetnickog stvaralaštva Mendula ponovno oduševila mnoštvo okupljenih.

Organizatori pira vodili su brigu baš o svemu, i najmanjim sitnicama, a toga su se osim clanova Mendule, medulinske Turisticke zajednice, Opcine Medulin, lokalnih sponzora, poduzeca Buža i BUP-a prihvatili i brojni mještani.

Sve po reguli i užanci -  izradene su i dijeljene pozivnice, a za ovaj poseban pir uz one na hrvatskom bile su tiskane i na stranim jezicima. Osim toga pripremana su tradicionalna svatovska jela i kolaci, cvijece, zahvalnice…

Cilj odigranog glazbeno-scenskog djela, predstave "Fuma i Mengo - galižanski mladi, a medulinska nevista", bio je oživjeti tradiciju ovog kraja.

Buduci da pir ne bi bija pir bez pravega ica i pica, ni na oven ga ni falilo. Vrijedne su medulinske žene pekle kolace, i to one prave svatovske - cilele (krokante) z mendulan, domace fritule, a u ponudi je bila i manestra, fuži, za ovaj kraj specificna žbrovada (kiseli kupus), brudet, posutice na slanim sardonima i ostala izvorna jela koja su i domaci i strani gosti rado kušali.

Za uspomenu su se ondje mogli nabaviti motivi ovog kraja poput rucno izradenih keramickih vjetrenjaca, odnedavno zašticenog dizajna, takoder keramicki suvenir narodne nošnje, sat, krispo...

Prihod od prodaje jela i pica bit ce namijenjen dijelu obnove funtane/perila na rivi, rekla nam je jedna od glavnih koordinatorica projekta, Manuela Hrvatin dodajuci da je uspješnost ove manifestacije potvrda da se slogom doista može sve.

Svoje su obicaje predstavili i Galižanci, i to nastupima clanova Zajednice Talijana Armando Capolicchio, dok su gastro-delicije svoga kraja takoder izložili na štandovima koji su tako bili preplavljeni vinom, rakijom, maslinovim uljem, pršutom, kobasicami…

Serdo Valic i Magnolija bili su zaduženi za glazbeni dio veceri. Uz mnoštvo domacih koji su preplavili rivu, istarska narodna nošnja, ples i svirka, ali i miris tradicionalnih jela ovoga kraja, privukli su pažnju i stranih gostiju.


Podijeli: Facebook Twiter