FOTO: Letaci na istarskom nebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na uzletištu Raspadalica, litici iznad Buzeta, na 550 metara nadmorske visine, okupilo se 40-ak natjecatelja iz Slovenije, Hrvatske i Austrije, a najviše iz "dežele". Uz Tribalj kod Crikvenice i Lijak kod Nove Gorice, Raspadalica je jedno od tri zimskih uzletišta na kojima se održavaju kola zimske lige. Sva su kola neslužbena, tek je zadnje kolo službeno, a ove ce se godine držati u ožujku na Lijaku.

Predsjednik "Tica" Jožef Rabic kaže da nije neuobicajeno da terene u okolici Buzeta pohode slovenski letaci.

- Slovenci su u samom vrhu svjetskog paraglajdinga i normalno je da su nam upravo oni cesti gosti. Dobro je poznato da su naši tereni izvanredni. Bili smo i domacini svjetskog kupa sa šest letackih dana za redom, kaže Rabic.

- Glavna prednost buzetskog terena je ta što ima puno letackih dana i preko zime, konacno cilj nam je kada smo na odmoru da što više letimo. Letacima je važno i da što bolje upoznaju teren. Na ovo natjecanje doveli smo petnaest letaca koji su prvi put na Raspadalici, a sigurno nisu zadnji puta, rekao nam je Gašpar Prevc iz "Krokara".

Subotnja disciplina bila je sastavljena tako da su natjecatelji u preletu od 50-ak kilometara, u što kracem vremenskom roku trebali proci sve kontrolne tocke i sletjeti kod Majcani. Letace je medutim docekalo pravo proljece u zraku.

Subotnje, neocekivano visoke temperature za ovo doba godine, od 17, 18 stupnjeva Celzija, nisu im pogodovale, tako da nitko nije završio utrku. (Napisala i snimila Gordana CALIC ŠVERKO)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter