FOTO: Kulturnjaci skuhali najbolji šugo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manifestacija Pazin Gastro je treci put održana u petak navecer u sklopu obilježavanja pucke fešte Rima. Drugi put je najbolje jelo od boškarina skuhala ekipa gradskih ustanova u kulturi u sastavu: Sonja Matijašic, Iva Ciceran, kuhar iz restorana Vinja Zoran Cosic i vlasnica Mihaela Banko Lukšic.

Njihov je šugo od boškarina s pljukancima bio najbolji po mišljenju žirija - Bojana Zenzerovic (Istarski kuharski savez), Graciano Prekalj (direktor AZRRI-ja), Srdana Jevtic (finalistica MasterChefa), Ivan Mijandrušic (nacelnik Gracišca) i Vladimnir Potocki (predstavnik sponzora).



U kuharskom natjecanju u pripremi jela od mesa boškarina nadmetalo se šest ekipa potpomognutih s po jednim profesionalnim kuharom (restorani Vinja i Pod lipom, agroturizam Ograde i hotel Lovac). Kuhace su se uhvatili uz pobjednike još i predstavnici školstva (OŠ i vrtica), AZRRI-ja, udruženja obrtnika, grada Pazina i društva tjelesnih invalida. Oni su spremali šugo od boškarina, batudu (kosano meso s povrcem) i jetricu na šugo, a publika pojela za simbolicnih 20 kuna po porciji koji su donirani u humanitarne svrhe.

Organizatori ove zanimljive kulinarske manifestacije su AZZRI i Grad Pazin, a cilj je pokazati kako se sve može pripremiti meso istarskog goveda - boškarina i promovirati njegovo korištenje u svakodnevnoj prehrani.



Kuhari i kuharice su si solidarno pomagali, a neki su uz glazbu s pozornice - nastupali su Erik Balija, cerovljanske mažoretkinje, buzetski harmonikaški kvintet iz Buzeta i domaca klapa Novacanska kumpanija dok je moderator bio Mario Battifiaca - stigli malo i zaplesati. Atraktivan i cesto slikan prizor bilo je ubacivanje palente u veliki kotao ekipe društva tjelesnih invalida.

U natjecateljskom dijelu spremljeno je tisucu obroka od boškarina, a na Pazin Gourmetu ili show cookingu 300 obroka. Od prodaje tih jela prikupljeno je 12 tisuca kuna koji ce putem Centra za socijalnu skrb biti dodijeljeni za cetiri obitelji sa socijalnim i zdravstvenim problemima. Grupa Fortunal, debitanti s ovogodišnjeg MIK.-a, bili su zaduženi za glazbeno uveseljavanje brojne publike. (Selvina BENIC; snimio Saša MILJEVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter