FOTO: Kozlovicev moderni vinski podrum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na imanju obitelji Kozlovic, na padini doline ispunjene vinogradima nedaleko od Momjana i njegovog vremešnog kaštela, otvoren je novi, moderno dizajniran vinarski podrum - zasad još neslužbeno, samo za novinare.

Buduci da podrum nije posve ureden zainteresirani ce ljubitelji istarskih vina morati pricekati do Nove godine kada vlasnik Gianfranco Kozlovic namjerava otvoriti kušaonicu s restoranom za posjetitelje. Konacno službeno otvorenje vinarskog podruma bit ce upriliceno na proljece.

Dojmljivo zdanje ukopano u brdo sadrži sve tri razine stvaranja vina, od primanja grožda na najvišem katu, prerade u sredini i odležavanja u samom prizemlju, sve u procesu slobodnog pada. Na dnu je smještena i kušaonica s restoranom i kuhinjom, dok se na katu nalaze uredi.

Vinarski je podrum sagraden na mjestu starog obiteljskog podruma (proširenog 1997. godine) cime se održava tradicija. Prostire se na oko 2.000 kvadratnih metara, a vecina je posla okoncana nakon nešto više od tri godine zahtjevnih gradevinskih radova, koje je najviše otežavala konfiguracija terena.

- Kapacitet vinarije je trenutno 150 tisuca butelja vina s time da se ovdje maksimalno može proizvoditi 250 tisuca butelja, kazao nam je Gianfranco Kozlovic dok nam je tocio ovogodišnju malvaziju iz divovske inoks bacve koja sadrži 20 tisuca litara vina. Napominje da suština ovog novog vinarskog iskoraka nije toliko u povecanju kapaciteta i kronicnog nedostatka skladišta buteljiranih vina, vec u stvaranju prostora za nove mogucnosti podizanja kvalitete, ali i u estetskom oblikovanju prostora.



Posjetitelji su osim malvazija s vocnim aromama, mogli isprobati izvrsni muškat ružu, novi pjenušac Kozlovic, cijenjenu malvaziju Santa Lucia iz bariquea i pak momjanski muškat s kojim je ovdje sve zapocelo prije 20 godina.

- Ta se zahtjevna sorta tada nalazila samo na jednom hektaru površine, a danas je vec imamo na 15 hektara, pa se može kazati da smo je uspjeli spasiti, kaže vinar Kozlovic koji je u bogatoj prigodnoj brošuri izdanoj prilikom otvaranja vinarskog podruma zakljucio "Posaditi lozu znaci tu želim živjeti, izgraditi podrum znaci tu želim umrijeti".
(A. DAGOSTIN, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter