FOTO: Izvanredno stanje u Dalmaciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvanredno stanje na podrucju Splitsko-dalmatinske županije u subotu je zbog vremenskih neprilika proglasio župan Ante Sanader te je najavio mogucnost da se u pomoc pozove i vojska u kriticnim podrucjima.

- Izvanredno stanje sam proglasio zbog niza opasnosti i problema koje imamo, a najviše zbog bolesnika i odsjecenih podrucja i sela, posebno na imotsko-vrgorackom podrucju, rekao je župan. Porucio je da ce se se tražiti pomoc svih snaga koje su neophodne u izvanrednim okolnostima.

Na širem rijeckom podrucju puše bura, ponegdje olujna s orkanskim udarima, a u subotu ujutro su na Krckom mostu zabilježeni udari bure i do 205 kilometara na sat, doznaje se iz rijeckoga Pomorskog meteorološkog ureda.





Vatrogasci danas u Rijeci i okolici, zbog bure, imaju dosta posla, pogotovu na krovovima s kojih bura otkida dijelove ili, kao što je slucaj na robnoj kuci u naselju Vežica, cijeli krov.

U vecem dijelu zemlje snijeg otežava promet. Zimski uvjeti proglašeni su u Dalmaciji - na svim cestama u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te djelomice Istri, uglavnom na Istarskom ipsilonu.

U Istri, na cijelom Jadranu i u dijelu Gorskog kotara puše jak vjetar, povremeno s olujnim i orkanskim udarima, javlja Hrvatski autoklub.





Trenutno nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljaci s poluprikolicama u smjeru Gorskog kotara, Like, djelomice Slavonije i središnje Hrvatske te sjevernog Primorja.

Na granicnim prijelazima nema dužih cekanja. Uspostavljene su trajetkne linije Split - Supetar - Split te Sucuraj - Drvenik.

U prekidu su trajektne linije Brestova - Porozina, Valbiska - Merag, Valbiska - Lopar, Jablanac - Mišnjak, Prizna - Žigljen, Split - Lastovo. Na rijeckom podrucju u prekidu su sve katamaranske linije, a na splitskom podrucju iz Splita na Lastovo, Hvar, Vis i Korculu.





Petnaest centimetara snijega i poledica u prvim jutarnjim satima na splitskom podrucju, posebno u prigradskim naseljima, otežavali su prometovanje jer su se povremeno vozila preprijecila na cesti i blokirala prolazak drugim vozilima.

U Lici hladnoca i visoki snježni nanosi, preko prijevoja i viši od jednog metra, jutros najviše teškoca uzrokuju u prometu, dok su u Podvelebitskom primorju problemi i u opskrbi elektricnom energijom.

Snijeg, led i orkanska bura pokidali su dalekovod i niskonaponsku mrežu, pa su bez struje naselja na podrucju Jablanca, Cesarice, Baric Drage i Lukova Šugarja.





Najviše snijega - 40 centimetara, palo je u Gospicu, koliko ga ima i na podrucju Plitvica. Za sav je promet vec treci dan zatvorena dionica autoceste Sveti Rok - Maslenica i Jadranska magistrala - od Senja do Sv. Marije Magdalene.

Snijeg je zatrpao i vecinu lokalnih i županijskih cesta. Zimska služba, sa svom rasploživom mehanzacijom, cisti snijeg.

U subotu se u cijeloj Hrvatskoj ocekuje oblacno, vrlo hladno i vjetrovito uz snijeg, a na južnom Jadranu i kišu, javlja DHMZ.





Ocekuje se stvaranje novog snježnog pokrivaca vecinom od 10 do 30 cm, a na južnom Jadranu te u Zagori oborine ce biti i obilnije.

Vjetar ce biti umjeren i jak, na udare i vrlo jak, u gorju i olujan sjeverni i sjeveroistocni. Na vecem dijelu Jadrana puhat ce jaka i olujna, ponegdje na udare i orkanska bura, a na južnom dijelu veci dio dana jugo.

Temperatura zraka bit ce od -14 do -8, na sjevernom i srednjem Jadranu izmedu -7 i -1, a na jugu od 2 do 9°C.


Podijeli: Facebook Twiter