FOTO: Iz plamena je pucalo poput rafalne paljbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak metara iznad izgorjele nadstrešnice i skladišta na Stanciji Grande nalazi se nekoliko stoljetnih zgrada, jezgra nekadašnje stancije, jedine gradevine na ovom lokalitetu, u kojima žive dvije obitelji. Upravo su oni u utorak iza ponoci pozvali vatrogasce i policiju.

- Buka me probudila oko 1.05 sati, kad sam cuo jake pucnjeve, poput rafalne paljbe. Poslije sam saznao da su to gorjele ploce na nadstrešnici. Moja kci vec je bila budna, a kada sam se približavao vratima konobe da cu izaci van, odmah sam kroz staklo na vratima vidio jako, gotovo narancasto svjetlo. Kad sam izašao, vatra je vec bila zahvatila cijelu nadstrešnicu i sve je bilo u plamenu. Otišao sam dolje, a tamo su vec bili svi, vatrogasci i policija.

Vatrogasci su brzo intervenirali, a sva sreca što nije bilo vjetra pa se vatra nije proširila na šumu ili livadu, na kojoj je sada trava suha kao i ovo sijeno što je izgorjelo, prica Dragoljub Mijailovic, jedan od malobrojnih stanovnika na Stanciji Grande. Veli da je Stancija na uzvisini pa se požar u noci vidio sve do Vrsara i Funtane.



Kako dodaje, izgorjela nadstrešnica na ovom je mjestu stajala desetljecima, od 1976. godine ondje je bila farma goveda, a od pocetka osamdesetih objekt je služio samo kao skladište. Duž cijele nadstrešnice godinama je stajalo samo sijeno. Na pitanje obicava li se netko okupljati oko skladišta i sijena naš sugovornik odgovara nijecno, ali dodaje da bijelom cestom koja prolazi uz objekt i Stanciju ljeti prolazi puno turista, na biciklima, autima i motorima.

- Na Stanciji živim vec trideset godina, ali ovo je prvi put da se dogodilo nešto ovako, nikada prije nije bilo požara, veli Mijailovic.

Podsjetimo, velik požar izbio je u utorak malo nakon ponoci na Velikoj stanciji izmedu Vrsara i aerodroma. U vatrenoj stihiji izgorjelo je skladište Agrolagune s oko tisucu bala sijena. Na mjesto dogadaja upucen je veci broj vatrogasnih kola s vatrogascima koji su vodili bitku s vatrom oko dva sata. Vatra je bila zahvatila okolni objekt i šumu, no vatrogasci su brzim djelovanjem stavili požar pod nadzor.

Osim vatrogasaca na mjesto dogadaja upucena je policija, a došli su i nacelnik Vrsara Franko Štifanic te predstavnici vlasnika objekta Agrolagune. Vatra je nocu bila vidljiva kilometrima dalje od požarišta.

Od skladišta su ostali tek betonski stupovi koji vire iz zemlje, a cijeli temelj je prekriven žarom. Od predsjednika Uprave Agrolagune Gorana Kramarica doznajemo da je o materijalnoj šteti prerano govoriti buduci policija još nije obavila ocevid, a procjenu treba tek napraviti.



- Požar koji je izbio u sjeniku je za nas u svakom slucaju iznenadenje buduci da nema elektricnih ili slicnih instalacija. Što se tice materijalne štete, treba pricekati koji dan kad se obave svi izvidi, no nece biti ništa spektakularno. A teško je govoriti i o uzroku požara. U svakom slucaju, policija radi svoj posao i cekamo rezultate ocevida, rekao je Kramaric.
(Pišu Vedrana HABEREITER i Mateo SARDELIN, snimili M. SARDELIN, D. POŽARIC/Parentium.com, citateljica Duška J.)


Stancija Grande predvidena za golf igralište
Mjesto zgarišta nalazi se na podrucju Stancije Grande (Velike stancije), u zoni predvidenoj za realizaciju istoimenog projekta golf igrališta. Zasad je napravljena projektna dokumentacija, a slijedi izrada UPU-a za to podrucje i prethodna javna rasprava s izradivacima i nadležnim institucijama. U proceduru ulazi i rješavanje imovinskopravnih odnosa buduci da je oko 45 posto zemljišta na tom podrucju u državnom vlasništvu, a jednak je postotak u vlasništvu Opcine Vrsar.


Podijeli: Facebook Twiter