FOTO: Instalacija Ivana Marušica Kliffa u Svetim srcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neimenovana instalacija Ivana Marušica Kliffa predstavljena je u petak navecer u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca Arheološkog muzeja Istre. Rijec je o instalaciji koja je rezultat dvogodišnjeg istraživackog procesa autora koji je razradio izvorni dizajn wobbulatora i dodao mu nove funkcije.

Što je wobbulator? - jedinica za manipulaciju rastera - alat koji su tijekom 60-ih i 70-ih godina razvijali i obilno koristili pioniri videoarta.



Je li znanje o wobbulatoru - toj mašini - nužno za razumijevanje i uživanje u radu Ivana Marušica Kliffa? Nije - radi se o izravnoj videoprojekciji na 14-metarskom platnu u kojoj tri kamere snimaju prostor Svetih srca, i tri ekrana na kojima se elektronski snovi slažu u crte, mreže i rastere. Sve odiše osjecajem nostalgicne grafike koja je bila vrhunac elektronicki generirane slike.

Retro-štih je ponovljen tri puta po samoj dužini platna, a boje koje kompjuter tim snimljenim, emitiranim i projiciranim "smetnjama" dodaje su crvena i plava.



Marušic je za pulsku izložbu nastavio razradivati koncept prezentiran u Zagrebu prije dvije godine, a u Puli je prilagodena  specificnostima Svetih srca.

Ivan Marušic Kliff (1969.) diplomirao je 1994. godine u Visokoj školi za oblikovanje zvuka u Amsterdamu. Bavi se izradom kinetickih, svjetlosnih i videoinstalacija te povremeno performansom.

Takoder, bavi se slikom i zvukom u sastavu kazališnih, filmskih, televizijskih i glazbenih projekata. Izlagao je u Europi, SAD-u i Japanu. Izložba je otvorena do 27. travnja.


Podijeli: Facebook Twiter