FOTO: Igre su pocele!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jednom godišnje Pula se vraca u daleku prošlost kojom se danas hvali pred turistima. U cetvrtak su 11. dane antike - Pula Superiorum svecano ispred Augustovog hrama otvorili Julije Cezar, Agripina i Herkules koji su jako slicili ravnatelju Arheološkog muzeja Istre Darku Komši, direktorici Turisticke zajednice Pule Sanji Cinkopan Korotaj i pulskom gradonacelniku Borisu Mileticu.

"Neka igre pocnu!", naredio je Cezar. Na dijelu Foruma blizu hrama i gradske palace natkriveni su štandovi s hranom, igrackama, potkovama, keramikom, a tu je i jedan vrtuljak za najmlade.

Pripadnice ljepšeg spola uredivala je Ornatrix, odnosno cešljacica iz frizerskog salona Goga. Prisutni su mogli uživati u antickom plesu i drami u izvedbi clanova ansambla Istarskog narodnog kazališta te starovjekovnoj glazbi u izvedbi sastava Musigenae i zbora Rondo Histriae u komicnoj predstavi "Bogovi su pali na Foru(m)" Go-Go Wrightersa, a program je vodio Šandor Slacki Mladi.

U petak ujutro na Portarati uz sam slavoluk stisnule su se zanatlije pokazujuci svoju vještinu drvodjelstva, klesanja, obradivanja gline, izrade korpi od šiblja ili mljevenja pšenice na starom, kamenom mlinu. Ima tu i nešto suvenira od željeza i stakla, tunika i rimskih oklopa.

Vrhunac subote, a vjerojatno i cijele manifestacije, bit ce gladijatorske borbe u Areni od 19.45 do 21 sat, s legionarima, uz kostimirane borbe s lavovima. Djeca visoka do 130 cm nece placati ulaz. Spomenimo da su u Dane antike ukljuceni i polaznici Djecjeg vrtica Vjeverica, Udruge Birikini i Dnevnog centra za rehabilitaciju. (M. RADIC, snimili N. LAZAREVIC, M. ANGELINI, S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter