FOTO: Iduceg tjedna skidaju se skele s Arene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dvije godine sanacije skida se skela sa sjeverozapadne kule pulskog amfiteatra. Pulskom gradonacelniku Borisu Mileticu i procelniku kabineta istarskog župana Miodragu Cerini te predstavnicima medija u cetvrtak su prezentirani rezultati sanacije.

Kako je pritom napomenuo Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, sveukupno je na radove utrošeno oko pet milijuna kuna, s tim da ce se još 300 tisuca potrošiti za završne radove i skidanje skele.

Radove su izvodili konzervatori Hrvatskog restauratorskog zavoda uz pomoc tvrtke Kapitel iz Žminja, Odsjeka za konzervaciju-restauraciju kamena Umjetnicke akademije u Splitu te Gradevinskog fakulteta iz Zagreba. Radovi su se odvijali pod nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Puli, a narucitelj je bio Arheološki muzej Istre.

- Iduceg tjedna zapocinje skidanje skele i planiramo da ce to trajati oko 20 dana, nakon cega pozivamo sve Puljane da dodu vidjeti novo ruho djelica Arene te pogledati izložbu koja ce im predociti što je sve ucinjeno i kako su ti radovi tekli, rekao je Komšo.

Kako je napomenuo, u planu je i nastavak obnove amfiteatra te u konacnici, korak po korak, obnova u cijelosti. Hoce li se prvo obnavljati jugozapadna kula ili plašt izmedu ove dvije kule, još nije odluceno. (Borka PETROVIC, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter