FOTO i VIDEO: Prva žrtva nemira, Cameron saziva parlament

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetšestogodišnji muškarac koji je pronaden ranjen u svom automobilu u Croydonu u južnom Londonu preminuo je, objavila je u utorak policija.

Britanski premijer David Cameron izjavio je u utorak da ce za cetvrtak sazvati izvanrednu sjednicu parlamenta zbog nemira koji su Londonom bjesnili trecu noc zaredom.



"Jasno i glasno, ovo je kriminal", rekao je Cameron novinarima pred uredom u Downing Streetu kamo se vratio s godišnjeg odmora u Italiji. "Gradani ne trebaju sumnjati da cemo uciniti sve da bismo ponovno uveli red na britanske ulice", istaknuo je.

Po njegovim rijecima, oko 16.000 policijaca bit ce u utorak navecer rasporedeno po ulicama Londona. U ponedjeljak ih je bilo 6.000 nakon cega su stigla pojacanja iz svih dijelova zemlje.



"Jasno je da moramo uciniti više, poslati na ulice puno više policije i pojacati njihove akcije", rekao je Cameron. "To su odvratni prizori... Jasno i glasno, to je kriminal kojem se moramo suprotstaviti i poraziti ga", naglasio je.

Neredi su se proširili u noci s ponedjeljka na utorak na treci britanski grad, Liverpool, najnovije mjesto iz kojega stižu izvješca o pljackama i nasilju nakon izbijanja diljem Londona i u središnjem Birminghamu. Liverpoolska policija rekla je da je mali broj vozila zapaljen te da ima kriminala.



Policija je izvijestila da su u istocnom Londonu uhicene 334 osobe, a oko 100 u Birminghamu. Nasilje je izbilo i u Bristolu na jugozapadu te u Liverpoolu na sjeverozapadu zemlje. Vatrogasci kažu da u jednome trenutku nisu imali dovoljno vozila kako bi ugasili sve požare, a policija je zatražila pojacanje od 1,700 policajaca kako bi se mogla nositi s mobilnim skupinama huligana.

Prijateljska nogometna utakmica izmedu Engleske i Nizozemske, koja se trebala igrati u srijedu u Londonu, otkazana je zbog nemira koji su zahvatili glavni grad Velike Britanije, objavio je u srijedu Engleski nogometni savez (FA). Osim ove prijateljske utakmice odgodena je i utakmica engleskog Liga kupa izmedu West Ham Uniteda i Aldershota koja je bila predvidena za utorak.



Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH porucilo je u utorak da nema razloga za paniku i uznemirenost zbog stanja u Velikoj Britaniji te je hrvatskim državljanima koji se nalaze u toj zemlji ili planiraju u nju putovati savjetovalo da prate aktualno stanje i upute lokalnih vlasti.

"Ministarstvo prati stanje i prema dosadašnjim informacijama nema razloga za uznemirenosti i paniku. Nitko od hrvatskih državljana nije tražio konzularnu pomoc", izjavio je Hini v.d. glasnogovornika MVPEI-ja Berislav Živkovic. On je hrvatskim državljanima savjetovao da prate razvoj situacije i upute lokalnih vlasti.



U dijelovima Londona pocelo je u utorak veliko cišcenje ulica od razbijenoga stakla, cigli, boca i spaljenih zgrada nakon što je policija preuzela kontrolu nad pogodenim cetvrtima.

Neredi su poceli u subotu navecer u cetvrti Tottenham na sjeveru Londona, kada su se mirni prosvjedi zbog policijskog ubojstva jednog osumnjicenika prometnuli u nasilje, ostavljajuci za sobom zapaljene zgrade i opljackane trgovine u glavnoj ulici, a u ponedjeljak su se proširili i na Birmingh i Liverpool.

Politicari i policija krive kriminalce i huligane za najgore nemire u Velikoj Britaniji u posljednjih nekoliko desetljeca. No, stanovnici i neki komentatori pripisuju ih lokalnim napetostima i nezadovoljstvu gospodarskim prilikama u gradovima u kojima je sve izraženiji jaz izmedu bogatih i siromašnih.


Podijeli: Facebook Twiter