FOTO: Hrana za siromahe postala delicija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve ono što je nekad bila siromaška hrana, danas su delicije pa tako i sardela, rekao je u subotu na otvaranju tradicionalne devete fažanske Škole soljenja sardela njen suorganizator, idejni zacetnik i jedan od mentora Budimir Žižovic.

Sudeci po prepunom Trgu Sv. Kuzme i Damjana u Fažani, na kojem se okupilo 120 polaznika svih generacija, u dobi od tri do 76 godina, koji su solili sardele podijeljeni u 56 ekipa, tradicija se uspješno nastavlja. Polaznike je tajnama soljenja poducavalo 11 mentora, a u soljenju se okušala i fažanska nacelnica Ada Damjanac.

U limenku se najprije baci sol pa se poslaže jedan sloj ribe, pa opet sol pa riba i tako do vrha, objašnjavao je svojim ucenicima jedan od mentora, Angelo Rabar.

Kao u svakoj pravoj školi, ucenike je trebalo najprije poduciti i teoriji pa je Žižovic u svom predavanju istaknuo da je nakon soljenja bitno kako ce tenditi sardele dok ne fermentiraju i sazriju. Naime, polaznici ce svoje "domace zadace", limenke s usoljenim sardelama donijeti 12. kolovoza na feštu "Ca ribari znaju" kad ce ih ocijeniti strucna komisija.

Osim same Škole koja je, ocekivano, izazvala najviše interesa, sve je bilo u znaku sardele. Na jednom je štandu tako bila ponovno oživljena "Ribarnica kod Paola i Nine" prikaz fažanskih ribarnica tridesetih godina prošlog stoljeca.

Izložba "S okusom soli" o tradicionalnim nacinima proizvodnje soli priredena je u suradnji s gostujucim solanama iz Paga i Secovlja.

Priredena je i prigodna sardelijada pa su se mnogi okupljeni mogli osladiti pecenom ribom, a u ponudi su bili i autohtoni istarski proizvodi na sajmu Istra gourmet. (P. LUKEŽ; Snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter